TÜİK verilerine göre kadınlar erkeklerden daha uzun yaşıyor
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı rapora göre, kadınlar erkeklerden 5.3 yıl daha uzun yaşıyor. Eğitim ve istihdam alanında da dikkat çekici veriler sunan rapor, kadınların toplumdaki yerini gözler önüne seriyor.
12punto
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla hazırladığı "İstatistiklerle Kadın, 2024" raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, Türkiye'de kadınlar erkeklerden ortalama 5.3 yıl daha uzun yaşıyor. 2021-2023 döneminde doğuşta beklenen yaşam süresi kadınlar için 80 yıl olarak belirlenirken, erkekler için bu süre 74.7 yıl olarak kaydedildi.
Kadınların eğitim seviyeleri de yıllar içinde artış gösterdi. 2023 yılında 25 yaş ve üzeri kadınların ortalama eğitim süresi 8.6 yıl olarak ölçüldü. Yükseköğretim mezunu kadınların oranı ise yüzde 22,7'ye ulaştı. Eğitim düzeyi arttıkça kadınların iş gücüne katılım oranı da yükseliyor; yükseköğretim mezunu kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 68,9 olarak belirlendi.
İstihdam alanında ise kadınların oranı erkeklerin gerisinde kalıyor. 2023 yılında kadınların istihdam oranı yüzde 31,3 iken, erkeklerde bu oran yüzde 65,7 oldu. Kadınların yarı zamanlı çalışma oranı yüzde 16,1 olarak belirlenirken, erkeklerde bu oran yüzde 7,3'te kaldı.
KADINLARIN YÜZDE 35,9'U GECE YALNIZ YÜRÜRKEN GÜVENSİZ HİSSETTİ
Kadınların sosyal yaşamda karşılaştıkları zorluklar da raporda yer aldı. 2024 yılında kadınların yüzde 35,9'u gece yalnız yürürken kendilerini güvensiz hissettiklerini belirtti. İnternet kullanım oranı ise kadınlarda yüzde 85,4 olarak kaydedildi.
Raporda ayrıca, kadınların eğitim seviyesinin yükselmesiyle birlikte iş gücüne katılım oranlarının arttığı, ancak istihdam oranlarının erkeklerin gerisinde kaldığı vurgulandı. Kadın büyükelçi oranının 2024 yılında yüzde 26,9'a yükselmesi, kadınların diplomasi alanında da daha fazla yer aldığını gösteriyor.