Uzmanlar 12punto’ya değerlendirdi: Kayıp ekonomist Korhan Berzeg'in köpeği Tina soru işaretlerini artırdı

Aylardır kayıp olan ekonomist Korhan Berzeg’in köpeği Tina’nın bulunması ve karakterindeki değişiklikler yeni soru işaretleri doğurdu. Doberman cinsi Tina’nın davranışlarını ve özelliklerini uzmanlar 12punto.com.tr'ye anlattı.

Kübra Karasu

Kübra KARASU- 12punto.com.tr 

Dünya Bankası’nda bir dönem ‘Asya Direktörü’ olarak çalıştıktan sonra emekli olup, İstanbul Büyükada’daki evinde yaşamaya başlayan Korhan Berzeg’in kaybı yaklaşık 5 aydır gizemini koruyor.

Korhan Berzeg’in doberman cinsi köpeği Tina’nın 74 gün sonra eve dönmesi yeni soru işaretlerini de beraberinde getirdi. 

Berzeg’in eşi Angela Berzeg, ailenin köpeği Tina’nın 74’üncü günde geri dönmesine ilişkin yaptığı açıklamalarda Tina’nın gergin ve ürkek durduğuna dikkat çekerek şunları söyemişti:

“Tina’nın arama kurtarma çalışmalarıyla geldiğini düşünmüyorum, bir şekilde köye getirildiğini düşünüyorum. Gergin, ürkek duruyor, sürekli bana yakın durmak istiyor. Yalnız kalmaktan korkuyor.”

Berzeg’in köpeği Tina’nın bu davranışlarını Avrasya Doberman Irk Derneği Başkanı Elgün Dadaşov ve Doberman Irk Derneği Eğitim Sorumlusu Savaş Keskin 12punto'ya değerlendirdi.

"IRKININ ÖZELLİKLERİNİ TAŞIYAN BİR DOBERMAN DEĞİL"

Dadaşov ve Keskin, dobermanların sahibini koruması için özel eğitimlere gerek olmadığını ancak Tina’nın tamamen safkan bir doberman olmadığını vurguladı.

“Tina’nın koruma eğitimli doberman cinsi bir köpek olmasıyla Berzeg’in kaybını nasıl ilişkilendiriyorsunuz?” sorusuna Dadaşov şöyle cevap verdi:

“Soy kütüğü belli olan kayıtlı köpeklere secereli deriz ve bu köpeklerin diğerleriyle aralarında farklılıklar olur. Örneğin seceresiz köpekler ırkının özelliklerini taşımaz. Tina da  ırkının özelliklerini taşıyan bir doberman değil. Bu ırkı bilen biri bunu görür. Tina eski tip bir dobermana benziyor. Koruma içgüdüleri yeterince gelişmemiş olabilir. Ancak bir dobermanın sahibine bir şey olduğunda müdahale etmesi yani sahibini koruması ve benimsemesi için özel bir eğitime gerek yok. Onlar farklı bir eğitim verdirdiyse sadece komutla saldırıyorsa onu bilemem.”

Keskin de Tina’nın koruma eğitimi aldığına dair şüpheleri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Her köpek koruma eğitimi almaz, ırkla alakalı değil özel seçilmesi gerekir. Koruma eğitiminin çalışması çok farklıdır. Bu işi Türkiye’de tam anlamıyla polis, jandarma haricinde yapan yok diye biliyorum. Dolayısıyla Tina’nın koruma eğitimi aldığından şüpheliyim. Köpeğin sinir sisteminin oturmasından sonra koruma eğitimi şekillenir. Bu da en az iki buçuk, üç yaştır. Dolayısıyla Tina’nın iki yaşında olduğunu düşünürsek bu köpeğin koruma içgüdülü davranacağını zannetmiyorum.”

"74 GÜN AÇ SUSUZ KALAMAZ"

Uzmanlar dobermanların diğer köpeklere oranla daha hassas olduğunu ve Tina’nın doğada 74 gün boyunca aç susuz sağlık bir şekilde kalamayacağını belirtti.

Tina’nın kapalı bir yerde tutulması ihtimalini değerlendiren uzmanlar şunları kaydetti:

Dadaşov: “Tina’nın ruh halinden kapalı bir yerde tutulup tutulmadığı anlaşılamaz. Köpeklerin ruh hali birkaç ay veya birkaç yıl öncesiyle bağlantılı olmaz. Onların ruh hali tamamen size göre değişir, bulunduğu ortama göre değişir. Sahibini görünce hatırlar fakat bir hafta sonra hiç aramayabilir, unutabilir. Karmaşık bir psikolojileri yoktur.”

Keskin: “Evet muhtemelen birileri alıp bakmış ve kapalı bir alanda tutulmuş olabilir.”

"FARKLI BİR ŞEKİLDE GÖTÜRÜLDÜYSE YOLUNU BULAMAZ"

Uzmanlar, Tina’nın evinin yolunu 74 gün sonra kendisinin bulabileceği ihtimaliyle ilgili de şu yorumları yaptılar:

Dadaşov:“Koku içgüdüleri gelişmiş bir hayvandır. Fakat farklı bir şekilde götürüldüyse yolunu bulamaz.”

Keskin: “Bildiği, rutin haline dönüşmüş yolları tanır fakat onun haricinde yolunu bulabilmesi için tanıdık kokular, tanıdığı yüzler olması lazım. Diğer türlü bulması çok tesadüfi olur.”

Savaş Keskin ve Elgün Dadaşov’un Tina ile ilgili sorulara verdikleri cevaplar şunlar oldu:

ÜRKEK DAVRANMASI NORMAL

Korhan Berzeg’in eşi ifadesinde Tina için, “Gergin, ürkek duruyor, sürekli bana yakın durmak istiyor. Yalnız kalmaktan korkuyor. Gerçekten çocuk gibi, sürekli yanımda kalmak, bana yakın durmak istiyor" demişti. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Dadaşov:“Dobermanlar ailede bir kişiye itaat ederler genelde. Tina, patronu olarak Korhan beyi biliyorsa ve sadece onu dinliyorsa patronu başında olmadığı için ürkek davranır ve bu bütün köpekler için böyledir. Onların arkasında duran, onları seven, güvendikleri bir sahipleri varsa özgüvenleri tavan olur. Yalnız kalmaktan korkmasının ve sürekli dibinde durmasının sebebi ise dobermanların dokunsallığı sevmeleri. Dobermanlar evin üyelerinden kim varsa ona yakın dururlar ve onlarla bir şekilde temas ederler.”

Keskin: “Köpekler çok duygusaldır, özellikle sahibi tarafından terkedilip hayata küsen çok köpek biliyorum. Köpek kapatılmışsa, dayak yemişse, aç kalmışsa yani bir travma yaşamışsa onun etkilerini görürsünüz. Ama mesela Berzeg’in başına bir şey geldiğini ve bunu Tina’nın gördüğünü davranışlarına bakarak anlayamazsınız.”

EĞİTİMDE 2 BUÇUK YAŞ KRİTERİ

Berzeg’in kaçırılma ihtimali üzerine düşünürsek, Tina koruma eğitimli içgüdüsüyle davransaydı ve ırkının özelliklerini taşıyor olsaydı nasıl müdahale ederdi?

Dadaşov:“Eğitimin içeriği önemli. Temel itaat, ileri itaat, yakın koruma, uzak koruma, silah eğitimleri zikzak eğitimleri vs var. Örneğin silah eğitimi alan bir köpek silah gördüğü ele saldırır. Eğitimini almayan köpek aval aval bakar. Bu köpeğin karakterine ve eğitimine göre değişen bir şeydir. Fakat bir doberman her halükarda sahibinin komutuyla harekete geçer. Gelişmiş koruma içgüdüleri ise genelde iki, iki buçuk yaşından sonra ortaya çıkar. Diğer köpekler on ikinci ayında olgunlaşırken dobermanların koruma içgüdüleri geç ortaya çıkar, çocuk gibi olurlar. Bu da şu anlama gelir; dobermanlar iki yaşına kadar tanımadığı insanlara sevgi gösterisinde bulunabilir, onlarla iyi geçinebilir ve insanların kötü niyetini anlayamayabilirler.”

Keskin: “Eğitimi iyi almış bir köpek mutlaka zarar verir. Bir şekilde tepkisini koyar.  Örneğin eğitimde silahla çalışıldıysa silahtan korkmaz, tepkisi sert olur. Eğitimde nasıl çalışıldıysa ona göre davranır. Ayrıca koruma eğitimi almış bir köpeği çok fazla sosyal ortama da sokamazsınız çünkü ne zaman patlayacağı belli olmaz. Koruma eğitiminin altında iyi bir itaat yatar ve bu köpekler hiçbir şeyden korkmaz. Sahibi komut vermediği sürece ısırdığı yeri kesinlikle bırakmaz. Sadece caydırıcı anlamda çalışılmış bir köpekse en ufak baskıda korkup kaçar. İşi bilen ve köpekten iyi anlayan birinin kandıramayacağı köpek yoktur. Ne kadar agresif olursa olsun bir şekilde ya ödülle ya baskıyla caydırılabilir.”

YAKIN VE UZAK KORUMA İÇİN TERCİH EDİLİYOR

Koruma eğitimli dobermanları en çok kimler, neden tercih ediyor?

Dadaşov:“Doberman, Almanya’da bir vergi tahsildarı tarafından vergileri tahsil etmek için gittiği mahallelerde sorun yaşadığından dolayı kendini korumak için geliştirilmiş bir ırk. Günümüzde de yakın ve uzak koruma için kullanılıyorlar. Böyle bir şeye ihtiyaç duyan doberman besleyebilir. Onun dışında görsellik olarak bir asaleti ve caydırıcılığı vardır. Onun için de kullanılabilir.”

Keskin: “Dobermanına koruma eğitimi almak için gelen köpek sahiplerinin bunu istemesinin sebebi genelde kendi egosundan dolayı oluyor.”