'Yılmaz Güney'in ailesi mahkemeye başvurdu: Sefa Mutlu'nun mezarı açılsın

Yılmaz Güney'in ailesi Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak hakim Sefa Mutlu'nun mezarının açılması yönünde talepte bulundu. Yılmaz Güney, 13 Eylül 1974'te "Endişe" filminin çekimi için gittiği Adana'nın Yumurtalık ilçesinde hakim Sefa Mutlu'yu öldürdüğü iddiasıyla 19 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.

12punto

Yönetmen, oyuncu ve senarist Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney ve çocukları Yılmaz ve Güney Pütün adına Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuran avukatları Bişar Abdi Alınak, hakim Sefa Mutlu’nun Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine bağlı Suvermez köyündeki mezarının açılmasını talep etti. 

bianet'ten Evrim Kepenek'in haberine göre Sefa Mutlu'nun hayatını kaybettiği olayda “Kasten İnsan Öldürmek” değil, “Kastın Aşılması Sonucu İnsan Öldürmek” suçunun oluştuğu ihtimalini tespit edilirse hukuken bazı değişikler olabilir.

'KASTEN ÖLDÜRMEDİĞİNİ ORTAYA KOYAR'

Avukat Bişar Abdi Alınak, "Meşru savunma sınırları içinde kaldığı burada en fazla kastın aşılması sonucu insan öldürmek suçu oluşabilir. Bu kanun hükmü, bilerek isteyerek kasten öldürmediğini ortaya koyar" açıklamasını yaptı.

Güney Ailesi de sol ve sosyalist görüşleri nedeniyle Yılmaz Güney’in işlemediği bir suçtan hızlıca cezalandırıldığını belirtti. 

NE OLMUŞTU?

Yılmaz Güney, 13 Eylül 1974’te "Endişe" filminin çekimi için gittiği Adana'nın Yumurtalık ilçesinde hakim Sefa Mutlu’yu öldürdüğü gerekçesiyle 19 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. 

Cezasını tamamlamak için Isparta Yarı Açık Cezaevine gönderilen Güney, 9 Ekim 1981’de cezaevinden izinli olarak çıktı. 

Fransa’ya gitti ve bir daha geri dönemedi. 1982’de yurttaşlıktan çıkarılan Güney, 1984’te kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.