Yüksek tansiyon belirtileri nelerdir? Tedavi yöntemleri
Uzun vadede kalp hastalıkları, inme ve böbrek sorunları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki yüksek tansiyon nedir? Belirtileri nelerdir?
12punto
YÜKSEK TANSİYON NEDİR?
Yüksek tansiyon, atardamar içerisindeki kan basıncının normalin üzerine çıkmasıdır. Kalp, kanı vücuda pompalar ve bu sırada belirli bir basınç uygular. Kan basıncının en yüksek olduğu an, kalbin kanı aort damarına gönderdiği zamandır. Atardamarlar inceleştikçe kan basıncı düşer. Toplardamarlardaki basınç ise atardamarlara göre daha düşüktür. Bu basınç farkı, kanın vücutta sağlıklı bir şekilde dolaşabilmesi için gereklidir. Kan basıncından bahsedildiğinde, toplardamarların değil, atardamarların basıncı kastedilir.
Damarların içinde dolaşan kan, oksijen, besinler ve vücut için gerekli maddeleri hücrelere taşırken; hücrelerden karbondioksit ve atık maddeleri alarak uzaklaştırır. Kanın vücutta sorunsuz bir şekilde dolaşabilmesi için belirli bir basınca ihtiyaç vardır. Yeterli basınç olmadığında kan hareket edemez ve bu da yaşamın sona ermesine neden olur. Yani, kan basıncı olmazsa yaşam da olmaz.
Yüksek tansiyon (Hipertansiyon) belirtileri nelerdir?
Tansiyon 180/110 mmHg’nin üzerine çıkmadığı sürece herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak sürekli yüksek olduğunda vücuda zarar verir. En çok görülen yüksek tansiyon belirtileri:
Sık idrara çıkma özellikle geceleri uyanıp idrar yapma
Bulanık ya da çift görme
Bacaklarda şişlik
Nefes darlığı
Halsizlik, yorgunluk, isteksizlik
Kulak çınlaması
Burun kanamaları
Düzensiz kalp atışı ve kalp ağrısı
Baş dönmesi ve baş ağrısı
Yüksek tansiyon nasıl tedavi edilir?
Yüksek tansiyon hastalarının tedavisi için öncelikli olarak hastaların yaşam tarzında değişiklikler yapması istenir.
Tansiyon hastası ideal kilonun üzerindeyse ideal kilosuna dönmesi için yeterli ve dengeli bir diyet programı uygulaması önerilir. Kilo fazlalığı en önemli hipertansiyon nedenleri arasındadır.
Bu nedenle obezite cerrahisi tercih eden çok sayıda hasta bulunmaktadır. Yine hipertansiyon hastalarında tuz tüketimi kısıtlanır ve meyve, sebze tüketimi artırılır.
Margarin, tereyağı ve kuyruk yağı gibi doymuş yağ oranı yüksek gıdalar beslenme planından çıkarılmalıdır. Alkol ve sigara kullanımı mutlaka sonlandırılmalıdır. Tansiyon hastalarının düzenli egzersiz yapması, kan basıncının kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Yaşam tarzı değişikliklerine uyum sağlayamayan ya da bu değişikliklere rağmen tansiyonu düşmeyen hastalara ilaç tedavisi uygulanır.
Hipertansiyon, kronik bir rahatsızlık olduğu için yaşam boyu belirli periyotlarla doktor kontrolü gerektirir. Doktorun önerdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı ve doktorun onayı olmadan ilaç dozunda değişiklik yapılmamalıdır.
Kaynak: Medical Park