Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

2.5 milyon EYT’li yolda... Ekonomi çok zorda ise milletvekili emekliliğini kaldırın!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun EYT’lilere verilecek emekli maaşlarıyla ilgili yapılan tartışmalarını değerlendirdi. Erdursun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda EYT’lilerin 24 yıl boyunca maaş almadıklarını söyledi.

2.5 milyon EYT’li yolda... Ekonomi çok zorda ise milletvekili emekliliğini kaldırın!

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, 2 milyon kişinin EYT’den emekli olduğunu, 2.5 milyıon kişinin de pirim gün sayısını tamamladığında emekli olacaklarını belirtti. Hükümetin EYT’lilerin emekli maaşlarıyla ilgili yaptıkları açıklamalara tepki gösteren Erdursun şunları yazdı:

“Ülkemizde 08.09.1999 tarihine kadar sigortalı olan yaklaşık 4.5 milyon EYT'li vardı. 

2023 Aralık ayı sonuna kadar EYT'li olup emeklilik için prim gün sayısını ve sigortalılık süresini tamamlayan 2 milyon kişi emekli oldu.

2023 Şubat ayında 9.5 milyon emekli vardı. Bu sayı 11.5 milyona çıkmış durumda,

Geriye kalan yaklaşık 2.5 milyon EYT'li prim gün sayısını tamamladığında ve erkeklerde ilk sigortalılık tarihlerine göre (18 yaş altı sigorta başlangıcı olanlarda olanlar da 18 yaş baz alınarak) 25 yıllık sigortalılık sürelerini tamamladıklarında emekli olacaklar. 

03.03.2023'de ilk müracaatlar başladı. 2023 yılı sonuna kadar müracaatta bulunanlar bir nebze olsa da sigortalılık sistemi emeklilik konularını takip eden kişilerdi, 

EYT'li olup hala bu durumun farkında olmayan milyonlarca sigortalı var. 

Hatta emekliliğini hak ettiği halde emeklilik için müracaatta bulunmayanlar da var. 

Peki EYT'de geriye kalan 2.5 milyon kişi için süreç nasıl işleyecek? 

Son 2520 prim gün sayısına göre 4-a, 4b, 4c hangi statüden prim günü fazla ise o statünün istediği prim gün sayısını tamamlamaları gerekiyor. 

Bu hafta meclis açıldığında Bağ-Kur'da prim gün sayısının 9000 günden 7200 güne düşürüleceğini Bütçe görüşmelerinde Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan söylemişti. 

Bağ-kur'da erkeklerde 9000 günden 7200 güne , kadınlarda 7200 günden 5400 güne prim gün sayısında indirim olursa, prim gün sayısını tamamlayamadığı için EYT'li olduğu halde emekli olamayan EYT'li Bağ-Kur'lulara da emeklilik için müracaatta bulunabilecek. 

Bağ-kur prim gün sayısı düzenlemesi tüm Bağ-Kur'lular için uygulanacak mı, kanun teklifi meclise geldiğinde öğreneceğiz. 

Ayrıca prim gün sayısı eksik olup çalışamayan ve maddi imkansızlıklardan primlerini ödeyemeyenlerin emeklilik süreleri maalesef uzamaya devam edecek. 

Emeklilik için 2023 değil de 2024 ocak ayını bekleyenlerin sayısı fazlaydı, 2024 Şubat ayından itibaren emeklilik müracaatlarında bulunacakların sayısı da bir hayli düşecek.

Emekli aylıklarına yapılacak zam gündeme geldiğinde hükümet yetkilileri EYT'lileri emekli ettik bu nedenle daha düşük oranda zam yapacağız gibi açıklamalar yapıyor. 

EYT yasası 1999'da çıkmıştı tam 24 yıl sonra 2023'de mağduriyetin bir nebze olsun giderileceği yasa çıktı. 

Toplam 11 milyon EYT'li vardı, bu kişiler 3-5-10-15 yıl emekli aylığı alamadı, peki 24 yıl boyunca EYT'lilere verilmeyen emekli aylıkları ne oldu, hükümet bu paraları hiç mi değerlendirmedi! Tabiri yerindeyse çar-çur mu edildi! EYT'LİLERE VERİLEN HAK, YILLARDIR ZATEN DEVLETİN KASASINDA OLMASI GEREKENDİR!

Ülke ekonomisi çok zorda ise milletvekili emekliliğini kaldırın! Milletvekili emeklisi diye bir emeklilik olmasın! Gönüllü olarak vekil olan kişiye, vekilliği bitince neden ölene kadar hatta öldükten sonra ailesine devlet maaş verir ki!


Haber Kaynağı : 12punto

Emekli emeklilik Özgür Erdursun