Murat Yetkin’den Erdoğan’ın MİT konuşmasından 3 çıkarım
Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) 97. yılı törenindeki konuşmasından Türkiye'nin güvenliği açısından üç çıkarım yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ocak'ta Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) 97'inci yılı töreninde yaptığı konuşmada, kamu kuruluşlarının MİT rehberliğinde Türk şirketlerince geliştirilen mesaj uygulamalarını kullanmasını istedi.
Gazeteci Murat Yetkin'in 10 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MİT'in 97. yılı törenindeki konuşmasından çıkardığı üç çıkarım şu şekilde:
Yetkin’in yazısının ilgili bölümü şu şekilde:
“Türkiye’nin başta Gazze’deki katliamlar olmak üzere bölgesel krizlerde sergilediği dik ve dirayetli duruşun birilerini rahatsız ettiğinin, birilerinin hesaplarını bozduğunun farkındayız. Son dönemde ülkemize yönelik espiyonaj faaliyetlerinin yoğunlaşması bu rahatsızlığın tezahürlerinden sadece biridir.”
Birinci çıkarım: Türkiye’ye yönelik espiyonaj, yani casusluk faaliyeti artmaktadır. Bu casusluk faaliyeti sadece Erdoğan’ın verdiği örnekte olduğu gibi İsrail’den mi kaynaklanmaktadır? Başka hangi ülke ve örgütlerin casusluk faaliyetinde artış görülüyor? Bunlar arasında Türkiye’nin ABD, Yunanistan gibi NATO müttefiklerinin yanı sıra Rusya, İran veya Arap ülkeleri gibi bölgesel rakipler var mı? İsrail hesabına çalışan alt düzey -çoğu Filistinli- casusların yanı sıra yakalanıp yargıya verilen, ya da sınır dışı edilen başka ülkelerden casuslar oldu mu?
“Devlet görevlilerine ve kritik kurumlara yönelik siber saldırıların engellenmesi noktasında MİT’in başarılarını gururla takip ediyoruz.”
İkinci çıkarım: İçinden geçtiğimiz süreçte devlet görevlileri ve kritik kurumlara yönelik siber saldırılar yapıldığını ve bunların MİT tarafından engellendiğini öğreniyoruz. Acaba bu saldırılar kimlere ve hangi kurumlara yapıldı ve arkasında kimler bulunuyordu? Bunlardan yakalanıp yargıya teslim edilen, ceza verilen oldu mu?
“Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte kamu görevlileri arasında yabancı mesajlaşma uygulamalarının kullanımının da arttı. Söz konusu uygulamalardan resmî kurumlarımıza ait birçok bilgi, belge, not ve doküman da maalesef paylaşılıyor. Bu durumun bilgi güvenliği açısından ciddi bir zafiyet oluşturduğu açıktır.”
Üçüncü çıkarım: Cumhurbaşkanı, üst düzey kamu görevlilerinin cep telefonlarından resmî bilgi ve belge paylaştıklarını bunun da bilgi güvenliği zafiyeti oluşturduğunu söylüyor. Acaba bu yolla hasım ülke ve örgütlerin eline geçen gizlilik dereceli bilgi, belge olmuş mudur? Erdoğan devamında bazı Avrupa ülkelerinin belli “seviye ve görevlerdeki kamu personeline” kısıtlamalar getirdiğini söyleyerek, kamu kuruluşlarının MİT rehberliğinde Türk şirketlerince geliştirilen mesaj uygulamalarını kullanmasını istedi? Bu yazılımların yetkinlik ve güvenliğini MİT mi garanti edecek? Yine sorun çıkarsa bundan MİT mi sorumlu olacak? Ve bu yolla aslında resmî olduğu kadar, o yazılımlar üzerinden yapılan resmî olmayan bütün yazışmalar MİT süzgecinden mi geçecek?
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
BEDAŞ açıkladı... İstanbul'da elektrik kesintisi
Fenerbahçe-Kayserispor muhtemel 11 belli oldu
Arda Güler ilk 11'de var mı? Leganes-Real Madrid maçı ne zaman?
23 Kasım 2024 günlük burç yorumu
Verona- Inter maçında Hakan Çalhanoğlu oynayacak mı? 11'de yer alıyor mu?
Kenan Yıldız Milan - Juventus maçında ilk 11'de mi? Maç ne zaman, saat kaçta?
Yalı Çapkını dizisinde ayrılık
Kerem Aktürkoğlu Benfica - Estrela maçında olacak mı? İlk 11'de var mı?
Al-Nassr'da kadroya alınmayan Talisca'nın gitmesine bu formülle izin verecek!
Immobile Beşiktaş-Göztepe maçında ilk 11'de mi? Beşiktaş- Göztepe maçı ne zaman?