Sanatın iyileştirici gücü inanılmaz! Yaşasın Tiyatromuz
Türk tiyatrosu kara bir döngü içinde.... Üretirken yaşanan bu zorluklar, bilet fiyatlarına yansıdığı için de izleyicisine ulaşmak ciddi bir sorun haline dönüşüyor. Ama umut verici gelişmeler de yok değil
Dünyanın her dönemine eşlik eden ve eşlik ettiği dönemi en iyi şekilde gelecek nesillere aktaran, toplumsal hafızanın en önemli mihenk taşlarından biri olan ‘Tiyatro’ ülkemizin en kıymetli sanat dallarından bir tanesi.
Hem konservatuvarlarıyla hem de alaylı olarak kendi içinden yetiştirdiği birçok oyuncusu ile kendini ifade etme özgürlüğüne alan yaratan tiyatro tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi sonrası ciddi kan kaybederek yoluna devam etmeye çalışıyor.
Özellikle özel tiyatroların sıkıntıları oldukça ciddi boyutlara ulaştı. Öyle ki, bir nevi kara döngünün içinde debeleniyor sistem.
Devlet tiyatrolarının kendilerine ait ödenekleri ve çalışma prensipleri, devlet tarafından yönetildiği ve kendi sahnelerinde yer bulabildiği için iç sistemlerinde üretmeye devam edebiliyorlar. Üretmek ya da sahnelemek daha kolay olsa da orada da, bazı filtrelere uyma zorunluluğu, az önce bahsettiğimiz ifade etme gücünü daraltabiliyor.
Tam da bu sebepten bakış açıları, farklı renkler, farklı tonlar sunma kabiliyeti ve özgür üretim alanında kalması nedeni ile kültürel zenginliği kamu önünde sergileyen özel tiyatroların varlığı çok önemli ve kıymetli.
Fakat günümüze baktığımızda sahneli, sahnesiz tüm özel tiyatrolar; çalışmak ya da sahnelemek için sahne bulmakta, bulsalar bile, sahne kiraları, sahne giderleri, telif ücretleri, vergi yükleri, ssk giderleri gibi yükler altında üretmekte çok zorlanıyorlar. Üretirken yaşanan bu zorluklar, bilet fiyatlarına yansıdığı için de izleyicisine ulaşmak ciddi bir sorun haline dönüşüyor. Az önce bahsettiğim ‘kara döngü’ tam da bu.
Yaşayan, nefes alan insan üretmekten beslenir. Bize düşen üretmek. Bu hedefle kurulan sivil toplum örgütleri ile özel tiyatrolarının sorunlarını çözmek için ilgili kurumlarla görüşmeler yapıp, hedeflerimizde yol almaya çok istekliyiz.
Tiyatro mesleğini tanımlamak, standartlarını belirlemek ve temel ihtiyaçlarını bu standartlarla giderebilmek için “Mesleki Yeterlilik Kurumu” ile görüşmelerden çok umutluyuz. Bu sayede, izleyiciyi de sektörü de mutlu edecek kalitede sonuçlar elde edebileceğiz.
İşin bir de popüler kültür kısmı var. Onu da bir sonraki yazı da aktaralım…
Sevgili okuyucu, sanatın iyileştirici gücü inanılmaz. Sahnelerimize, oyunlarımıza sahip çıkalım. İzleyelim, çocuklarımıza bu iyileştirici gücü aşılayalım. Sahip çıkalım ki Tiyatromuz Yaşasın!
Sevgilerimle
Gülay Yıldız
Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi İletişim Komitesi Başkanı
Tiyatro Kılçık Genel Koordinatörü
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Gelinim Mutfakta kim elendi? 10 bileziği kim aldı? 22 Kasım 2024 puan durumu
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
22 Kasım 2024 burç yorumları
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
BEDAŞ 22 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
Bu akşam TV'de ne var? 21 Kasım Perşembe TRT 1, Kanal D, Star TV, Show TV, ATV
21 Kasım 2024 reyting sonuçları: Perşembe günü hangi yapım birinci oldu?
Bakan Yusuf Tekin'den Teğmen Ebru Eroğlu ve diğer teğmenleri kurtaracak karar!
Lüks araba markası Jaguar logosunu neden değiştirdi? Yeni logosu ne oldu?
Teğmenlerin avukatlarından MSB'ye sert yanıt