Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Tantan'dan Sadabat hatırlatması: Türkiye bölgesel kalkınmaya liderlik edebilir

Eski İçişleri Bakanı Tantan, Sadabat Paktı ve Balkan Antantı'nı hatırlattı

Tantan'dan Sadabat hatırlatması: Türkiye bölgesel kalkınmaya liderlik edebilir

Ortadoğu’da mevcut çatışma ortamı devam ederken bir cephe de Pakistan İran arasında açıldı. Pakistan'ın İran'ın Sistan-Belucistan eyaletinde militanlara ait olduğundan şüphelenilen sığınakları hedef alan hava saldırıları sonucu 9 kişinin öldüğü açıklandı. Ortadoğu’daki gelişmeleri değerlendiren Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Türkiye’nin bölgesel kalkınmaya önderlik edebileceğini vurguladı.

Tantan, sosyal medya hesabında gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Cumhuriyetin ilk yıllarında bölge ülkeleriyle yapılan Sadabad Paktı, Balkan Antantı gibi bölgesel anlaşmaları hatırlatan Tantan şunları yazdı:

“İran’la Pakistan’ın çatışma ortamına girmesi Türkiye’nin ve bölgenin menfaatlerine ters düşmektedir. Türkiye; bölgesel barış ve kalkınma paktları kurarak çatışma ortamını sona erdirebilir, bölgesel kalkınmaya liderlik edebilir.

İran yanlılarının Süveyş Kanalı’nda ABD gemilerini hedef alarak Mısır’ı zor duruma sokması, Pakistan’a füze atılması, Hamas’ın sonu belli bir savaşı başlatması İran’ın kullanılan bir ülke olduğunu ortaya koymuştur.

Türkiye; İran ve Pakistan başta olmak üzere Azerbaycan, Hazar’a kıyıdaş diğer ülkeler, Suriye, Lübnan, Ürdün, Mısır’a liderlik ederek güvenlik ve kalkınma paktına öncülük edebilir. 5K ilan edilerek nüfuz sınırlarımız ilan edilmelidir.

Karabağ, Kerkük, Kıbrıs, Kırım ve Kosova birbiriyle bağlantılı Türk sınır hatlarıdır. Bu hatlar Misak-ı Milli içinde ilan edilmelidir. Türkiye’nin bir yandan güvenlik bir yandan kalkınma hamleleri yaparak içeride de eğitimi güçlendirmesi gerekmektedir.

Bir ülkenin eğitim sistemi kendi kültüründen uzaklaşırsa çıkmaza girer. Türklük bilinci ile eğitim anlayışı yeniden ele alınmalı, Atatürk’ün ışığı gençlerimizi, evlatlarımızı her zamankinden daha çok aydınlatmalıdır.

Türkiye’nin iç ve dış sorunları aşması için daha çok çalışacak, yurdumuzu sahipsiz bırakmayacağız. Bu yurt bizim sahip çıkacağız!

Cumhuriyetin ilk yıllarında Sadabat Paktı ile İran, Irak ve Afganistan’a liderlik ederek 1935’te İtalya’nın Habeşistan’a saldırması akabinde bölgemizde karışıklık çıkmasına karşı bir aksiyon alınmıştır.

CENTO (Merkezi Antlaşma Teşkilatı) önceki adı ile Bağdat Paktı (1955-1959), Türkiye, İran, Irak, Pakistan ve Birleşik Krallık arasında, Sovyetler Birliği'nin Ortadoğu'da nüfuz kurmasını önlemeye yönelik olarak kurulan eski karşılıklı güvenlik ve savunma örgütüdür.

Bölgesel sulhun temini için küresel ticaret yollarının en önemlisi kadim İpek Yolu’nun güvence altına alınarak Sadabat Paktı, Bağdat Paktı model alınarak Türkistan coğrafyasındaki Türk Devletleri ve Çin’le beraber; Türkiye merkezli bir pakt imzalanmalıdır.

Böyle bir hareket hem Türkiye’yi merkeze alır hem de dünyanın hamiliğini üstlenen ancak uluslararası sularda ve yollarda güvenliği tesis edemeyen ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesini de tarihin çöplüğüne atar. Türkiye bunu yapabilecek güç ve kapasiteye sahiptir.”


Haber Kaynağı : 12punto

Sadabat paktı balkan antantı sadettin tantan