Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Zehirli gemi Türkiye’ye geliyor! İnsan sağlığına ve çevreye zararlı

Toksik ve kanserojen etkiye sahip maddeler barındıran Fransız bandıralı gemi söküm işlemleri için Türkiye'ye geliyor.

Zehirli gemi Türkiye’ye geliyor! İnsan sağlığına ve çevreye zararlı

Fransız “Orange” adlı şirkete ait, ömrünü tamamlamış Fransız bandıralı Raymond Croze adlı gemi söküm için Türkiye’ye geliyor. Tehlikeli atıklar barındıran gemi, bugün Aliağa limanı’na ulaşacak. 

Türkiye dünyanın çöplerinden sonra tehlikeli madde barındıran gemilerinin de söküm merkezi haline gelmeye başladı. Gemi sökümü özellikle çevreye ve halk sağlığına etkileri nedeniyle dünyanın tartışmalı sektörlerinden birisi olarak biliniyor. Türkiye de, gemi söküm işlemlerinde sağlık ve çevresel etkileri nedeniyle şimdiden tartışılan ülke olarak kötü ün salmış durumda.

Gemi sökümünde ilk olarak akla Asya ülkeleri geliyor. Ancak Türkiye de son yıllarda bu konuda liste başı oldu. 2020 yılında yayımlanan gemi söküm verilerine göre Bangladeş, Hindistan, Pakistan, Türkiye ve Çin gemi sökümün yüzde 98’sini gerçekleştiriyor.

18 Aralık’ta Toulon Limanı’ndan ayrılan Raymond Croze gemisi bugün Aliağa Anadolu Gemi Söküm (AGS) Tesisi’ne getirilecek.

Geminin toksik ve kanserojen etkiye sahip polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), karbon, hidrojen ve klor atomlarından oluşan poliklorlu Bifeniller (PCB), furanlar, dioksinler, ağır metaller, ağır yağlar, tribütültinler (TBT) başta olmak üzere birçok tehlikeli madde barındırdığı uzmanlarca öngörülüyor. Bu durum, çevre, halk sağlığı ve işçi güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor.




Haber Kaynağı : 12punto

raymond cruze asbest