Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Parmak iziniz ekran sesiyle çalınabilir!

Araştırmacılar, bir kişinin parmak izini dokunmatik ekranı kaydırırken çıkardığı sesten yeniden oluşturabileceklerini keşfetti. Bu keşif, akıllı telefonlardan kapı giriş kilitlerine kadar her şeyde kullanılan biyometrik güvenlik sistemleri için büyük bir risk oluşturuyor.

Parmak iziniz ekran sesiyle çalınabilir!

Bir kişinin parmak izini dokunmatik ekranda kaydırırken çıkardığı sesten yeniden oluşturulabileceği keşfedildi. ABD ve Çin'den bir ekip tarafından yapılan bu keşif, biyometrik güvenlik sistemlerinin derin etkilerine sahip olabilir.

Adı PrintListener olan bu teknik, parmağın kabarcıklı çizgilerinin desenini, ekran boyunca kayarken ürettiği akustik sinyaller aracılığıyla yeniden oluşturuyor.

Bilgisayar korsanlarının, akıllı telefondaki mikrofonu kullanarak sesi kaydedebilir ve kurbanın parmak izini çalabilirler.

Bulgularını detaylandırdıkları makalede araştırmacılar, parmak izi sızıntısının hassas bilgi hırsızlığına, ekonomik ve personel kayıplarına ve ulusal güvenliğin tehlikeye girmesine yol açabileceği belirtildi.

PrintListener'ı kullanan araştırmacılar, gerçekçi senaryolarda bir kişinin parmak izinin kısmen yüzde 27,9 oranında, tamamen ise yüzde 9,3 oranında yeniden oluşturulabildiğini buldular.

Yöntem, ABD'deki Colorado Üniversitesi ve Çin'deki Tsinghua Üniversitesi, Wuhan Üniversitesi ve Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden isimlerin yer aldığı bir ekip tarafından kaleme alınan bir araştırma makalesinde detaylandırıldı.

Araştırmacılar, parmak izi kopyalamasına karşı korunmanın mobil cihazlarda özel ekran koruyucuların kullanılması gibi yöntemlerle sağlanabileceğini ancak yeni ses analiz tekniklerinin de geliştirilebileceğini belirtti.

Parmak izlerinin çalınmasını önlemek için alınabilecek en iyi önlem, akıllı telefonlar ve ekranlarla etkileşim şeklinin değiştirilmesidir. Örneğin, kullanıcıların sosyal medya platformlarında sesli ve görüntülü arama yaparken parmaklarını telefon ekranında kaydırmamaları önerildi.

Allied Market Research'ün yakın tarihli bir raporuna göre, küresel parmak izi biyometri pazarının 2022'de 21 milyar dolar olduğu ve 2032'ye kadar yaklaşık 75 milyar dolar değerinde olması bekleniyor.

Raporda ayrıca bu öngörünün "gizlilik ve güvenlikle ilgili operasyonel kaygılardan" etkilenebileceği de belirtildi.



Haber Kaynağı : 12punto

akıllı telefon parmak izleri