Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Popüler uygulamaların iPhone verilerinizi gizlice topladığı ortaya çıktı

Mysk araştırmacıları, Facebook, TikTok, LinkedIn, Bing ve diğer birçok popüler uygulamanın, iPhone'unuzdan yalnızca bir anlık bildirim göndererek veri toplamak için "Parmak İzi" tekniğini kullandığını keşfetti.

Popüler uygulamaların iPhone verilerinizi gizlice topladığı ortaya çıktı

Yeni bir araştırmaya göre, popüler uygulamalar da güvenilir değil. Facebook, TikTok ve X gibi uygulamalar, iPhone kullanıcılarının verilerini toplamak için bildirimleri kullanıyor.

Apple, gizliliği temel bir insan hakkı olarak vurgulayarak, kullanıcı verilerini üçüncü taraf uygulama ve geliştiricilerden korumak adına çaba gösterdiğini sürekli ifade ediyor. Ancak şirket, veri toplama biçimini kişiselleştirilmiş içerik sunma amacıyla zararlı olarak görmediği için, işletim sistemlerinin üçüncü taraf uygulamaların izleme faaliyetlerini engelleyebileceğini garanti edemiyor.

Mysk araştırmacıları, Facebook, X, TikTok, LinkedIn, Bing ve diğer birçok uygulamanın, bildirimleri kullanarak iPhone verilerini toplamak için "Parmak İzi" tekniğini nasıl kullandığını ortaya koyan bir çalışma yaptı. Bu çalışma, uygulamaların iOS'taki özel bir özellik olan arka planda bildirimleri özelleştirmelerine izin veren bir mekanizmayı nasıl kullanarak veri topladığını gösteriyor. Bu özellik, iOS 10'dan itibaren uygulamalara tanıtıldı ve bildirimlerin özelleştirilmesi için sınırlı bir süre sunuyor.

Mysk, Apple'ın kullanıcıların parmak izinin alınmasına izin vermediğini ve geliştiricilerin, uygulamalarının bu tür sinyalleri sağlamak için API'lere erişim ihtiyacını açıklamaları gerektiğini belirtiyor. Ancak şu an için, bu tür veri toplama yöntemlerini engellemenin tek yolu, belirli uygulamalardan gelen bildirimleri kapatmak gibi görünüyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Apple Facebook LinkedIn TikTok Apple iPhone