Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Sahte haberlere karşı dikkat! İşte öneriler

Bilgi çağında yaşıyoruz, ancak bu bilgi her zaman doğru değil. Sahte haberler ve dezenformasyon her yerde ve eleştirel düşünmeden bunlara inanmak kolay. ESET'in tavsiyeleri ile sahte haberlerden korunabilirsiniz.

Sahte haberlere karşı dikkat! İşte öneriler

Dijital güvenlik şirketi ESET'e göre, bilgi çağında sahte veya yanıltıcı haberlerle başa çıkabilmenin yolları hakkında önerilerde bulundu.

Günümüzde bilgiye erişim o kadar kolay hale geldi ki, uydurma, manipüle edilmiş veya yanlış ve yanıltıcı içeriği tanımlamak ve ayırt etmek giderek zorlaşıyor. İnternetteki her şeye şüpheyle yaklaşmanın artık yaygın bir tavsiye olduğu düşünülüyor. Yapay zeka destekli sahte ses, görüntü ve video klipler gibi deepfake içerikleri de dahil olmak üzere dezenformasyon kampanyaları, bu konuyu daha da karmaşık hale getiriyor.

Sahte bilgilerin yayılma yolları şunları içeriyor:

Makaleler ve Raporlar: Bazı kişiler, öznel gerçekleri sunan veya yanlış bilgi yayma amacı güden kötü niyetli aktörler tarafından kurulan sahte sitelere yönelebilir.

Sosyal Medya: Dezenformasyon, çeşitli kaynaklardan paylaşılan makaleler, sahte haber yorumcuları veya yanlış bilgileri içeren sayfalar veya gruplar aracılığıyla yayılabilir.

Forumlar ve Yorum Bölümleri: Burası da makale linklerini paylaşma, sahte bilgileri öne çıkaran başlıklar oluşturma veya benzer gönderiler yapma ile ilgilidir.

Videolar ve Görüntüler: Herhangi bir platform, sahte raporlar, kötü niyetli olay özetleri, değiştirilmiş görüntüler ve önyargılı belgeseller gibi sahte bilgileri yaymak için kullanılabilir.

Sahte haberlerle başa çıkmak için şu yöntemler öneriliyor:

Eleştirel Düşünme: Karşılaştığınız bilgiler hakkında eleştirel düşünmek en etkili yol olabilir. Herkesin doktor rolü oynayabileceği gibi, her bilgiyi sorgulamak önemlidir.

İnceleme ve Doğrulama: Karşılaştığınız her şeyi inceleyin ve doğrulayın. Tarafsız haber sitelerini kontrol etmek ve dolandırıcılıkları ortaya çıkaran araştırma sayfalarını takip etmek önemlidir.

Perspektif: Her veriyi bir perspektife oturtun. Çeşitli kaynaklardan okuyarak ve kendi fikrinizi oluşturarak, çeşitli bakış açılarını değerlendirin.

Sakin Olma: Önyargılı bir görüş nedeniyle kışkırtılmaya direnin ve çevrim içi trollerin tuzağına düşmeyin.


Haber Kaynağı : 12punto

Deepfake Dolandırıcılık sahte haber