Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Erzincan ve Ordu'dan sonra Muğla... Türkiye'de maden faciaları durmuyor!

Aydın ve Muğla illeri arasında bulunan ve beş parmağa benzetilen doğa harikası Latmos Dağı, maden faaliyeti riskiyle karşı karşıya kaldı. Doğa Savunucusu Selahattın Aydın ve Dr. Varol Aydın, bölgede yapılan yıkımı sosyal medya hesabı üzerinden gözler önüne serdi.

Erzincan ve Ordu'dan sonra Muğla... Türkiye'de maden faciaları durmuyor!

Aydın ve Muğla illeri arasında yer alan ve beş parmağa benzeyen kaya kitleleriyle ünlü ve Milli Park ilan edilmesi için yıllardır çaba gösterilen Latmos Dağı‘nın Çörlen Yaylası'nda maden faaliyetleri başladı. 

Doğa savunucusu Selahattin Aydın ve Dr. Varol Aydın, bölgedeki yıkımı göstererek burada yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerine dikkat çekti.

HİÇ BİLGİ YOK!

Evrensel'in haberine göre, Egamin şirketine ait iş makinesinin arkeolojik SİT alanından geçirilerek maden sahasına ulaşıldığını aktaran Dr. Varol Aydın, “Şirketin mevcut yolu kullanma izni yok, bu nedenle arkeolojik SİT alanından geçmek zorunda kaldılar. Orman sahası içinde yapılacak yeni yol için gerekli izinleri olup olmadığı belli değil” dedi. Maden ocağıyla ilgili hiçbir bilginin paylaşılmadığını da ekledi.

Aydın, Egamin şirketinin ruhsat sahasından bir kilometre kadar güneyde bir başka maden işletme sahasının olduğunu belirtti. Bu iki işletme sahasının etrafındaki asırlık tarım terasları ve eski eserlerin korunmaması nedeniyle madencilerin bu alanlara girebildiğini söyledi.

"İHANET BU"

Selahattin Aydın X hesabı üzerinden, Latmos Dağları için, "Böyle bir yerin karşısında madencilik faaliyetine izin verilir mi? İhanet bu" diyerek sitemini dile getirdi. 

Selahattin Aydın'ın paylaşımı şu şekilde:

"Latmos - Beşparmak Dağları'nın kalbinde yüzlerce belki binlerce yıllık tarım terasları. Pek çok meyve, sebze aklınıza ne geliyorsa yetiştiriliyor. Böyle bir yerin karşısında madencilik faaliyetine izin verilir mi? İhanet bu. Latmos Muğla Aydın hattındadır."

Kuzey Ormanları Savunması Derneği ise Latmos Dağları için, "Doğal ve tarihi mirası savunuyoruz. Sesimiz olun" diyerek X hesabından paylaşımda bulundu. 

Derneğin paylaşımı şu şekilde:

"Dünyanın başka bir yerinde en üst düzeyde koruma altında olacak alanı maden yağması için yıkıyorlar. Doğal ve tarihi mirası savunuyoruz. Sesimiz olun"

ERZİNCAN VE ORDU'DA NE OLMUŞTU?

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat 2024 tarihinde Çöpler Altın Madeni'nde liç işleminden sonra depolanan toprak yığını kaymış ve 9 işçi hayatını kaybetmişti. 

(Perşembe Yaylası)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Korgan ilçesi Beypınar ve Terzili mahalleri sınırları içerisinde özel bir şirkete verilen maden arama ruhsatı kapsamında, Ordu Valiliği yerinde inceleme talep etmişti.

İncelemenin ardından, Perşembe Yaylası'nda maden arama çalışmaları yapılması teklifi reddedildi. Ret kararı aynı gün Ordu Valisi Muammer Erol tarafından onaylandı.


Haber Kaynağı : 12punto

Aydın muğla Latmos Dağı Beşparmak Dağı