Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Kentsel dönüşüm kanununa karşı imza kampanyası

İstanbul Barosu, 09.11.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren 7471 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un temel haklara ve Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle imza kampanyası başlattı.

Kentsel dönüşüm kanununa karşı imza kampanyası

İstanbul Barosu'ndan yapılan açıklamada, "Mülkiyet, barınma, sağlıklı bir çevrede yaşama ve hak arama özgürlüğünün koruması ve bu kapsamda Anayasa'ya aykırı olan bu kanuni düzenlemelerin iptali ya da TBMM’ce değiştirilmesi için meslektaşlarımızdan ve tüm vatandaşlardan destek bekliyoruz" denildi.

Söz konusu açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"09.11.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7471 sayılı 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' temel haklara ve Anayasa'ya aykırıdır.

İstanbul Barosu, Avukatlık Kanunu’na göre insan haklarını korumak ve işlerlik kazandırmakla yükümlüdür. Bu kapsamda;  

7471 sayılı kanunla yapılan değişikliklerle idare tamamen kendi inisiyatifi ile mülkiyet hakkı yok sayılarak vatandaşın taşınmazına el koyma hakkına sahip olmuştur. Vatandaşı etkin ve gerçek bir hukuki müracaat hakkından mahrum bırakan bu değişiklikler, vatandaşların mevcut durumdaki mağduriyetlerini daha da artıracaktır.

Mülkiyet, barınma, sağlıklı bir çevrede yaşama ve hak arama özgürlüğünün koruması ve bu kapsamda Anayasa'ya aykırı olan bu kanuni düzenlemelerin iptali ya da TBMM’ce değiştirilmesi için meslektaşlarımızdan ve tüm vatandaşlardan destek bekliyoruz.


Haber Kaynağı : 12punto

Anayasa İstanbul Barosu Resmi Gazete mülkiyet hakkı