Uzmanından hava kirliliği uyarısı: 'Maskesiz dışarı çıkmayın'
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, sanayi faaliyetlerinin yoğun olduğu Tekirdağ'da hava kirliliğinin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguladı. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve hassas gruplara, düşük hava kalitesine sahip günlerde dışarı çıkmamalarını veya dışarıda olduklarında maske takmalarını tavsiye etti.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, düşük hava kalitesine sahip günlerde özellikle yaşlılar, çocuklar ve diğer hassas gruplara dışarı çıkmamalarını veya dışarıda olduklarında maske takarak aktivitelerini yapmalarını önerdi.
Tecer, sanayi faaliyetlerinin yoğun olduğu ve her geçen gün göç alan Tekirdağ'da, nüfus artışı, sanayi üretimi ve trafik yoğunluğunun hava kirliliğini artırdığını belirtti. Sanayi tesislerinden, araç trafiğinden ve kullanılan yakıtlardan kaynaklanan hava kirliliği, bu kirliliği tetikleyen başlıca etmenler arasında yer alıyor. Hava kirliliği çevresel bir sorun olmasının yanı sıra, doğrudan insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. Soluduğumuz havanın kalitesi, sağlığımızı doğrudan etkileyen önemli bir faktördür; zira bir insan günde ortalama 2-2,5 litre su tüketirken, yaklaşık 20 bin litre hava solumaktadır.
Tecer, hava kirliliğinin rüzgar ve hava koşullarına bağlı olarak dağılabileceğini veya daha yoğun hale gelerek etkisini artırabileceğini ifade etti.
'HAVA KALİTESİNİ MUTLAKA TAKİP ETMELİYİZ'
Kış aylarında hava kirliliğinin arttığını vurgulayan Tecer, şu şekilde konuştu:
"Hava kirleticilerinin solunması, özellikle yaşlılar, astım hastaları, solunum yolu rahatsızlıkları olan kişiler ve çocuklar için ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Yaşadığımız bölgedeki hava kalitesini sürekli olarak takip etmeliyiz. Düşük hava kalitesine sahip günlerde, özellikle yaşlılar, çocuklar ve hassas grupların dışarıdaki aktivitelerini sınırlamaları gerekmektedir. Bu günlerde dışarı çıkmamaları ya da maskeyle dışarıda bulunmaları çok önemlidir. Hava kirliliğinin, insan sağlığına ciddi bir tehdit olduğunu kabul etmeliyiz."
Tecer, fabrikaların yoğun üretim yaptığı saatlerde ve trafik yoğunluğunun arttığı zamanlarda hava kirliliğinin zirveye ulaştığını belirtti. Hava kirliliğinin azaltılması için atılması gereken adımların hızlandırılması gerektiğini ifade eden Tecer, alınabilecek tedbirlerle ilgili şunları söyledi:
"Hava kirliliğini azaltmak için hem bireysel hem de kurumsal düzeyde önlemler alınmalıdır. Sanayi tesislerinde denetimler sıklaştırılmalı, kalitesiz yakıt kullanımının önüne geçilmeli ve temiz enerjiye geçiş teşvik edilmelidir. Şehir içindeki trafik akışı daha verimli hale getirilerek, yoğun trafik olan güzergahlarda sıkışıklığın azaltılması sağlanmalıdır.
Bireysel tedbirler de büyük önem taşır. Günlük aktivitelerimizi nasıl hava durumu raporlarına göre planlıyorsak, hava kalitesini de izlemeli ve sağlığımız için bunu öncelikli bir konu haline getirmeliyiz. Hem kendimiz hem de çocuklarımız ve sorumlu olduğumuz kişiler için bu konuda hassasiyet göstermeliyiz."
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Devlet Bahçeli 66 gün sonra geri döndü!

Can Yaman'ın 'El Turco' yapımı dünyayı fethediyor!

Fatih Portakal, Bahçeli'deki o ayrıntılara dikkat çekti

Bu hafta Arka Sokaklar'ın yeni bölümü yok!

Sustalı Ceylan bu akşam başlıyor! Sustalı Ceylan dizisinin konusu ne?

Yüksel Güran'ın cinayet günü telefon ve internet kayıtları ortaya çıktı!

Gibi 6. sezon 4. bölüm yayınlandı

Vatandaşlardan Ekrem İmamoğlu'na 15.5 milyon oyla dev destek!

Volkan Konak'a ilk müdahaleyi yapan doktor konuştu

Gelinim Mutfakta 4 Nisan Cuma puan durumu: Bugün kim elendi?
