Ahmed Şara'nın eşinin Osmanlı bağlantısı ortaya çıktı! Dedesi Abdülhamid'in doktoruymuş...
Suriye Geçiş Hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın eşi Latife El Durubi'nin kökeni, Osmanlı döneminden Alaaddin El Durubi'ye dayanıyor. Latifee El Durubi'nin dedesi Alaaddin El Durubi'nin Osmanlı'da üst düzey görevlerde bulunduğu ve Sultan Abdülhamid'in doktoru olduğu ortaya çıktı.

Suriye Geçiş Hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın eşi Latife El Durubi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile bir araya geldi. Latife Şara ilk defa Mekke'de görüntülenirken; Latife El Durubi'nin Osmanlı bürokratı Alaaddin El Durubi'nin torunu olduğu ortaya çıktı.
Gazeteci Zeynep Karataş’ın paylaştığı bilgilere göre, Latife El Durubi 1984 doğumlu ve Humus’a bağlı Al Karyatayn beldesinde yaşayan köklü Durubi ailesinin bir ferdi. Arap Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans yapmış olan Durubi, üç erkek çocuk annesi. Ailesinin siyasetle bağlantısı ise Osmanlı dönemine kadar uzanıyor.
DEDESİ ALAADDİN EL DURUBİ
Osmanlı döneminde Durubi ailesinden Alaaddin El Durubi'nin vali ve büyükelçi olarak görev yaptığı biliniyor. Latife El Durubi’nin büyük dedelerinden Alaaddin El Durubi, Osmanlı sancaklarında önemli görevler üstlendi ve Suriye siyasetinde etkili bir isim oldu. Osmanlı döneminde, ailesinden birçok ismin valilik yaptığı biliniyor.
1870’lerde Humus’ta köklü ve varlıklı bir ailede doğan Alaaddin El Durubi’nin babası, şehrin belediye başkanlığını birkaç dönem yürütmüştü. İlk ve orta öğrenimini Trablus ve Beyrut’ta tamamlayan Durubi, yükseköğrenimini ise bugünkü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak bilinen Mekteb-i Şahane’de bitirdi. Sadece tıp alanında değil, siyaset konusunda da eğitim aldı.
ABDÜLHAMİD'İN DOKTORU
Arapça’nın yanı sıra Türkçe ve Fransızca’ya da ileri seviyede hâkimdi. Osmanlı bürokrasisindeki ilk görevine İçişleri Bakanlığı’nda başladı. Suriye Valiliği’nde ise stajyer memur olarak yer aldı.
Kariyerinde hızla yükselen Alaaddin El Durubi, Anadolu’nun pek çok şehrinde görev yaptı.
Aydın’da kaymakamlık, Sivas, Kosova ve Basra’da valilik yaptı. Ayrıca Balkanlar ve Yemen’de büyükelçilik görevlerinde bulundu.
Sadece bir devlet adamı değil, aynı zamanda Sultan Abdülhamid’in doktorlarından biriydi.
Osmanlı’nın I. Dünya Savaşı sonrasında Suriye’den çekilmesiyle Şam’a döndü ve 1920’lerde Kral Faysal’a bağlılık yemini etti. Faysal tarafından İçişleri Bakanı olarak atandı.
Fransız işgali sırasında Suriye’nin ikinci başbakanı oldu. Ancak bu görevi yalnızca bir ay sürdürebildi. 21 Ağustos 1920’de düzenlenen bir suikast sonucu hayatını kaybetti.
Durubi ailesi, Fransız mandasına karşı Suriye’nin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir rol üstlendi.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Şener Üşümezsoy'dan yeni deprem uyarısı

50 günde göçen Suriye politikası!..

Isparta Valiliği'nin 1.9'luk deprem için paylaştığı mesaj gündem oldu

İnfaz yasası değişiyor: Gündüz işe akşam cezaevine

Yeni açılım sürecinin sonuna mı gelindi? Erdoğan müdahaleye hazırlanıyor

İmamoğlu'nun diploması iptal edildi mi? Bazı dekanlar imza atmadı

Harici işler de iyi gitmiyor

Ümit Özdağ'dan 30 sayfalık tarihi savunma

Sözde soykırım iddiaları ve emperyalizmle mücadele

Murat Ongun'un oğlunun kumbarasına bile el koymuşlar
