Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Başbakanın eşiyle ilgili yolsuzluk skandalı ortaya çıktı: 'Yanlış anlaşılma' dediler

İsveç’te first lady Birgitta’nın Başbakan Ulf Kristersson ile birlikte katıldığı Washington ve Helsinki ziyaretlerinde masraflarının devlet tarafından ödendiği ortaya çıktı. İddiaların basında yer bulması üzerine Kristersson’un maaşından kesinti yapıldı.

Başbakanın eşiyle ilgili yolsuzluk skandalı ortaya çıktı: 'Yanlış anlaşılma' dediler

12PUNTO DIŞ HABERLER

İsveç’te devlete ait televizyon kanalı SVT’de yayınlanan ‘Uppdrag Granskning’ programında, başbakanın eşi ile ilgili usüzsüzlük iddiaları haberleştirildi. ‘Araştırmacı gazetecilik’ temeline dayanan haber programında Birgitta Kristersson’un katıldığı seyahatleri devlete faturalandırdığı belgeleriyle ispatlandı. İddiaların ardından başbakanın maaşından kesinti yapılarak devletin ödediği gezi tutarı tahsil edildi.

SVT’nin haberine göre Kristersson, Helsinki ve Washington gezilerine eşi Birgitta ile birlikte katıldı. Bu gezilerde devlet uçağına binen ve eşi ile aynı odada kalan first lady’nin konaklama ve yol masrafları ise devlet tarafından ödendi.

FİRST LADY’NİN MASRAFLARINI DEVLETİN ÖDEMESİ ‘YOLSUZLUK’

İsveç yasalarına göre kamu memurlarının yol ve konaklama gibi masraflarının devlet tarafından ödenmesi için ‘resmi görevli’ statüsünde gezilere katılması gerekiyor. Buna karşın Birgitta başbakanın Finlandiya ve ABD ziyaretlerine ‘resmi görev’ sebebiyle katılmadı. Bu nedenle yasalar gereği yol ücretinin tamamını ve otel masraflarının %25’ini devlete ödemesi gerekiyordu. Masrafların devlet tarafından ödenmiş olması, İsveç yasalarına göre ‘yolsuzluk’ olarak kabul ediliyor.

SVT’nin olayı haberleştirmesinin ardından bakanlar kurulu üyesi Hans Bäck, SVT'ye açıklama yaparak ‘olayın bir yanlış anlaşılma’ olduğunu savundu. Bäck, başbakan ve first lady’nin olayın farkında olmadığını söyleyerek, “Başbakan olayı öğrenince bizden gereken her şeyi yapmamızı istedi” dedi.

ARAŞTIRMA SIRASINDA UÇAKLARIN GERÇEK MALİYETİ ORTAYA ÇIKTI

SVT haberinde devlet uçaklarının kamuya maliyetiyle ilgili çarpıcı detaylara da yer verildi. ‘Uppdrag Granskning’ programı, başbakanın gezilerine eşlik eden first lady’nin kamuya maliyetini incelerken, devlet uçaklarının maliyetinin açıklanandan çok daha yüksek olduğunu keşfettiklerini de iddia etti. Habere göre devlet uçaklarının resmi maliyeti saatte 10.800 İsveç Kronuyken, gerçekte bu maliyet 80.000 ile 120.000 İsveç Kronu arasında değişiyor. Haberde ‘kamunun yanlış bilgilendirildiği’ üzerinde duruluyor ve hükümetin gerçek masraflarla ilgili yalan söylediği iddia ediliyor.


Haber Kaynağı : 12punto

İsveç Ulf Kristersson Yolsuzluk