Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

BM uyardı: 'Dünyanın en büyük açlık krizi yaklaşıyor'

BM, insani müdahalenin 'kırılma noktasına' ulaşmasıyla birlikte dünyanın en büyük açlık krizinin Sudan'da yaklaştığı konusunda uyardı

BM uyardı: 'Dünyanın en büyük açlık krizi yaklaşıyor'

12PUNTO DIŞ HABERLER

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı(WFP), bir açıklama yayınlayarak Sudan'daki savaşın ‘dünyanın en büyük açlık krizini tetiklediği’ ve ‘25 milyondan fazla insanın gıda güvensizliği sarmalında sıkışıp kaldığı’ konusunda uyardı.

WFP çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülke genelinde her 10 kişiden dokuzunun ‘acil durum açlık seviyesiyle karşı karşıya olduğunu’ ve ‘amansız şiddet ve savaşan tarafların müdahalesi’ nedeniyle büyük ölçüde erişilemeyen bölgelerde sıkışıp kaldığını söyledi.

BM'ye göre dünyanın en büyük yerinden edilme krizini de yaratan savaş, Sudan'da 18 milyon insanı, komşu Güney Sudan ve Çad'da ise milyonlarca insanı ‘ağır gıda güvensizliğine’ sürükledi.

WFP İcra Direktörü Cindy McCain, “Yirmi yıl önce Darfur dünyanın en büyük açlık kriziydi ve dünya buna yanıt vermek için harekete geçti. Ama bugün Sudan halkı unutuldu. Milyonlarca hayat ve tüm bölgenin barışı ve istikrarı tehlikede” dedi.

Sudan Silahlı Kuvvetleri(SAF) Genelkurmay Başkanı Abdel Fattah al-Burhan ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri(RSF) generali Mohamed Hamdan Dagalo olmak üzere iki rakip komutana sadık güçler arasında çıkan savaşta bugüne kadar binlerce insan öldürüldü ve sekiz milyon kişi yerinden edildi.

Her iki grupta sivilleri öldürmek, evleri yağmalamak ve Sudan’da insanların evsiz kalmasına sebep olmakla suçlanıyor.

YARDIM ÇABALARI KIRILMA NOKTASINDA

WFP, şu anda ‘kritik düzeydeki ihtiyaca ayak uydurmakta zorlandığını’ söyledi ve insani yardım çabalarını ‘kırılma noktasında’ olarak nitelendirdi.

WFP'ye göre, yerel yetkililerin sınır ötesi kamyon konvoylarına izin vermemesinin ardından programın Çad'dan Sudan'ın Darfur bölgesine yardım taşıyan operasyonlarını durdurmak zorunda kalmasıyla kriz daha da derinleşti. Ağustos ayından bu yana bir milyondan fazla kişi bu rota üzerinden insani yardım alıyordu.

WFP'nin açıklamasında yer verilen bilgiye göre, Sudan ile Güney Sudan arasındaki ana sınır geçiş noktasındaki geçiş merkezlerindeki beş çocuktan biri yetersiz besleniyor.

WFP, "Güney Sudan'a yeni gelen yerinden edilmiş insanlar, nüfusun yüzde 3'ünden daha azını oluşturmalarına rağmen, felaket seviyesindeki açlıkla karşı karşıya kalanların yüzde 35’ini oluşturuyor" diye ekledi.


Haber Kaynağı : 12punto

Sudan BM Dünya Gıda Programı açlık