Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Bolivya'da darbe girişimi bastırıldı: Darbeci general Zuniga gözaltına alındı

Bolivya’da dün görevden alınan General Juan Jose Zuniga liderliğinde gerçekleştirilen darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Devlet Başkanı Arce tarafından atanan yeni Genelkurmay Başkanı Sanchez'in emri üzerine, başkanlık sarayı çevresindeki askerler birliklerine geri döndü. Ayrıca darbeci general Zuniga'nın gözaltına alındığı belirtildi.

Bolivya'da darbe girişimi bastırıldı: Darbeci general Zuniga gözaltına alındı

Güney Amerika ülkesi Bolivya’da ağır silahlı askerler ve zırhlı araçların başkentin merkezindeki devlet binalarının bulunduğu Plaza Murillo’da toplandı.

Bolivya Devlet Başkanı Lucho Arce, sosyal medya platformu X üzerinden “Bolivya Ordusu’nun bazı birimleri tarafından gerçekleştirilen düzensiz seferberliği kınıyoruz. Demokrasiye saygı gösterilmelidir” dedi.

MORALES'TEN DEMOKRASİ ÇAĞRISI

Bolivya’yı yaklaşık 14 sene yöneten eski devlet başkanı Evo Morales de sosyal medyadan “Darbe yaklaşıyor. Şu anda Silahlı Kuvvetler ve tanklardan personel Plaza Murillo'da konuşlandırılıyor. Kırsal kesimdeki ve kentteki toplumsal hareketlere demokrasiyi savunma çağrısı yapın” paylaşımı yaptı.

Morales, "Silahlı kuvvetlerin demokrasiyi ihlal etmesine ve insanları sindirmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

"YENİ KABİNE KURULACAK"

Bolivya Ordusu komutanı Juan Jose Zuniga, yeni bir kabine kurulacağını belirtti. 

"ÜLKEMİZ ARTIK BÖYLE DEVAM EDEMEZ"

General Juan Jose Zuniga, askerlerin toplandığı meydana bir yerel kanala yaptığı açıklamada, darbe girişiminin halk tarafından desteklendiğini iddia etti. Zuniga, "Her şey değişecek, ülkemiz artık böyle devam edemez. Ülkemizi yok etmeyi ve yoksullaştırmayı bırakın" dedi.

Bolivya basınının aktardığına göre Zuniga “Ülkemizi yoksullaştırmaya, orduyu aşağılamaya yeter” dedi.

 

DARBECİLER ÇEKİLDİ

Bolivya’da Devlet Başkanı Luis Arce tarafından atanan yeni Genelkurmay Başkanı José Luis Sánchez, askeri birliklere kışlalarına dönmeyi emretti.

Sanchez’in emri üzerine, başkanlık sarayı çevresindeki askerlerin alanı terk etmeye başladığı görüldü.

ESKİ KOMUTAN ZUNİGA GÖZALTINA ALINDI

CGTN Türk'te yer alan habere göre; Darbe girişimine liderlik eden General Zuniga, girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Başkanlık Sarayı’ndan çekildi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Jhonny Aguilera ise, darbeci generale ve “Peşine düşeceğiz Zuniga, hapsedileceksin” diye seslendi.

Meydanın kontrolünü ele geçiren birliklerden sorumlu General Juan Jose Zuniga darbe girişiminden gözaltına alındı.

HÜKÜMETTEN ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Bolivya hükümeti, darbe girişiminin arka planına karşı uluslararası topluma ülkenin meşru iktidarına destek çağrısında bulundu.

Başkan Arce, ulusa seslenerek vatandaşlara demokrasiyi savunma çağrısında bulundu. Arce, “Bolivya’nın devlet başkanı ve bakanları görevlerinin başındadır ve halkı demokrasiye sahip çıkmaya davet ediyorum. Askerler, derhal çekilmeli ve görevlerinin başına dönmelidir. Demokrasiye ve anayasaya saygı duymalarını istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Bu sırada darbeye liderlik eden General Zuniga ise, aralarında eski Başkan Jeanine Anie’nin de bulunduğu, 2019 darbesini gerçekleştiren ve daha sonra seçimlerin solcular tarafından kazanılmasıyla birlikte tutuklanan ABD yanlısı aşırı sağcı isimlerin serbest bırakılması talebinde bulundu.

HANGİ ÜLKE NE DEDİ?

KÜBA

Darbe girişimine karşı açıklamalarda bulunan Küba lideri Miguel Díaz-Canel,Yapılmakta olan darbe girişimini reddediyoruz ve Küba Hükümeti ile halkının tüm dayanışmasını kardeş Luis Arce’ye iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

PERU

Peru yönetimi de, yaptığı açıklamada Bolivya’da gerçekleşen darbe girişimini kınadıklarını açıklayarak “Peru, halkı ve Başkan Luis Arce’nin anayasal hükümetini destekliyor ve ülkenin demokratik ve kurumsal düzenini tehdit eden her türlü eylemi reddediyor” ifadelerine yer verdi.

MADURO

Venezueli lideri Nicolás Maduro da, Bolivya’da Luis Arce’ye karşı yapılan darbeyi kınayarak “Faşizme hayır” ifadelerini kullandı.

BOLİVYA

Bolivya Devlet Başkanı Arce, La Paz’da yaşananları darbe girişimi olarak nitelendirdi

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce ulusa seslenerek La Paz’da yaşananları darbe girişimi olarak nitelendirildi.

Erbol portalı, General Juan Jose Zuniga’nın Arce ile bir görüşme gerçekleştirdiği ve ardından yanındaki askerlerle birlikte hükümet binasından ayrıldığını aktardı.

İSPANYA

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Bolivya’daki “askeri kalkışmayı” şiddetle kınayarak, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne saygı çağrısında bulundu.

Sanchez, X mesajında, “İspanya, Bolivya’da askeri kalkışmayı şiddetle kınamaktadır. Bolivya hükümetine ve halkına desteğimizi ve dayanışmamızı gönderiyoruz ve hukukun üstünlüğü ile demokrasiye saygı çağrısında bulunuyoruz.” ifadesini kullandı.

AB

Avrupa Birliği (AB), Bolivya’da “seçilmiş hükümeti devirmeye yönelik her türlü girişimi” kınadığını bildirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, X hesabından, Bolivya’da bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçirilmesine ilişkin paylaşım yaptı.

Borrell, “AB, Bolivya’daki anayasal düzeni bozmaya ve demokratik yollarla seçilmiş hükümeti devirmeye yönelik her türlü girişimi kınıyor.” ifadesini kullanarak Bolivya hükümeti ve halkıyla dayanışma mesajı yolladı.

CANLI YAYINDA TUTUKLANDI

Bolivya’da darbeci general canlı yayında röportaj verdiği sırada tutuklandı.

O anlar sosyal medyada gündem oldu.

İşte o anlar:


Haber Kaynağı : 12punto

Bolivya Darbe