Çin'den Tayvan Boğazı'nda askeri tatbikat
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO), Tayvan Boğazı’nda geniş kapsamlı bir askerî tatbikat başlattığını duyurdu. “Boğaz Tufanı 2025/A” adı verilen tatbikatın tanımlama, uyarı ve püskürtme, müdahale ve alıkoyma senaryolarını test etmeye odaklandığı belirtilirken, Çin donanmasına ait 76 hava aracı ve 19 geminin Tayvan çevresinde görüldüğü bildirildi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO), Tayvan Boğazı’nda kapsamlı askerî tatbikata başladığını duyurdu. Tayvan’ın bağlı olduğu bölgeden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Albay Şı Yi, tatbikatın Boğaz Tufanı 2025/A adıyla gerçekleştirildiğini açıkladı.
Tatbikatın, Tayvan Boğazı’nın orta ve güney bölgelerinde yürütüldüğü belirtilirken, operasyonun tanımlama ve doğrulama, uyarı ve püskürtme, müdahale ve alıkoyma gibi taktiklere odaklandığı vurgulandı. Çin ordusu, tatbikatın bölgedeki askerî varlığını güçlendirmek ve muhtemel çatışma senaryolarına hazırlık yapmak amacı taşıdığını belirtti.
TAYVAN ÇEVRESİNDE TATBİKATLAR SÜRÜYOR
Çin, dün Tayvan çevresini kuşatan geniş çaplı bir askerî tatbikat başlattığını da duyurmuştu. Kara, deniz, hava ve roket kuvvetlerinin katıldığı tatbikatın, "deniz-hava muharebe hazırlığı devriyeleri, kapsamlı üstünlük sağlama, kara ve deniz hedeflerine saldırılar, stratejik bölgelerin blokajı" gibi senaryolara odaklandığı bildirildi.
Bu tatbikatlara paralel olarak, Çin Sahil Güvenliği de Tayvan çevresinde "kanun koruma devriyesi" yürüttüğünü açıkladı. Sahil güvenlik gemilerinin izinsiz seyreden gemilere yönelik denetim, müdahale, el koyma ve tutuklama tatbikatları yaptığı belirtildi.
TAYVAN ORDUSU ALARMDA
Tayvan Savunma Bakanlığı, X hesabından yaptığı açıklamada, dün akşamdan bu sabaha kadar Tayvan Adası çevresinde Çin’e ait 76 askeri hava aracı ve 19 geminin tespit edildiğini duyurdu.
Açıklamaya göre, hava araçlarından 37’si Tayvan Boğazı’ndaki tarafların etki alanlarını ayıran "orta çizgiyi" geçti ve Tayvan’ın ilan ettiği "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" içinde kuzey, orta, güneybatı ve doğu bölgelerinde uçtu.
Bakanlık ayrıca, Çin donanmasına ait 15 savaş gemisinin yanı sıra Çin sahil güvenliğine ait olduğu tahmin edilen 4 resmi geminin de Ada çevresinde faaliyet gösterdiğini kaydetti. Tayvan ordusunun gelişmeleri yakından izlediği ve gerekli önlemleri aldığı belirtildi.
ÇİN VE TAYVAN ARASINDA GERİLİM DEVAM EDİYOR
Çin, son yıllarda Tayvan üzerindeki askerî baskıyı artırarak Ada'nın ana kara ile birleşmesi için gerekirse güç kullanabileceğini açıkça dile getiriyor. Pekin yönetimi, Tayvan Boğazı’nı kendi kara suları olarak gördüğünü ve yabancı ülkelerin bölgedeki askerî varlığını egemenliğine tehdit olarak değerlendirdiğini belirtiyor.
Çin, 2022'de dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin ardından, 2023'te Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in ABD temasları sonrası ve 2024'te yeni lider Lai Ching-te’nin göreve başladığı mayıs ayında Ada çevresinde kapsamlı askerî tatbikatlar düzenlemişti.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Aybüke Pusat sessizliğini koruyan Tolga Sarıtaş’tan tepki çeken hamle!

Gelinim Mutfakta 3 Nisan Perşembe puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

Teğmenlere 500 Bin Lira tazminat çıkarıldı... Dolar Kuru ayrıntısı...

CHP’de Olağanüstü Kurultay hareketliliği

Oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu'nun emniyet sorgusu ortaya çıktı

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan adaylık iddialarına net yanıt!

İşte Jose Mourinho- Okan Buruk geriliminin perde arkası!

AKP’li belediyeden ucuza aldı, İBB’ye 10 katına sattı

Ünlü isimler Cem Yiğit Üzümoğlu için harekete geçti!

Boykotun yankıları devam ediyor
