Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Ermenistan ve Azerbaycan arasında 'barış' mı olacak? Stoltenberg'in Kafkasya turu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üç günlük Güney Kafkasya turuna başlamak üzere 17 Mart 2024 Pazar günü Bakü'ye gitmişti. Azerbaycan ziyaretini tamamlayan Stoltenberg, Bakü ve Erivan arasında başlaması beklenen barış görüşmelerinin öncesinde Ermenistan'da da temaslarda bulundu.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında 'barış' mı olacak? Stoltenberg'in Kafkasya turu

12PUNTO DIŞ HABERLER

Jens Stoltenberg, Güney Kafkasya gezisi kapsamında 19 Mart 2024 Salı günü Ermenistan'ın Erivan kentinde Cumhurbaşkanı Vahagn Khachaturyan ve Başbakan Nikol Paşinyan ile bir araya geldi.

Güney Kafkasya'da istikrarın önemine vurgu yapan Genel Sekreter, Ermenistan ve Azerbaycan'ı, ilişkilerini normalleştirmeye ve 'kalıcı bir barışın yolunu açacak bir anlaşmaya varmaya' çağırdı.

Stoltenberg, "Daha tehlikeli bir dünyayla karşı karşıya olduğumuz şu günlerde bu, Avrupa-Atlantik güvenliği açısından önemlidir.NATO, Ermeni egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve sizin barışçıl arzularınızı desteklemektedir" ifadelerini kullandı. 

NATO Genel Sekreteri, Ermenistan'ın, NATO'nun Bütünlük İnşası Programı'na katılarak silahlı kuvvetlerinin demokratik kontrolünü sağlama konusundaki kararlılığına da dikkat çekti. 

ERMENİSTAN 'BATI'YA MI KAYIYOR?

Ermenistan ve Rusya'nın SSCB zamanından bu yana devam eden yakın ilişkileri, Paşinyan'ın iktidara gelmesinin ardından bozulmaya başlamıştı. Dağlık Karabağ savaşında Rusya'nın Ermenistan'a destek vermemesi üzerine, pek çok uzman Ermenistan'ın bir 'eksen kayması' yaşayabileceği argümanını dile getirmişti. 

Ermenistan, geçtiğimiz haftalarda Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyeliğini dondurmuştu.

KGAÖ, Rusya, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'dan oluşuyor. KGAÖ'nün temelinde, ülkelerin topraklarına saldırı olması durumunda ortak şekilde savunma yapması prensibi bulunuyor.

Dağlık Karabağ savaşının ardından Ermenistan, KGAÖ'nün sorumluluklarını yerine getirmediğini iddia etmişti.

STOLTENBERG'İN AZERBAYCAN ZİYARETİ

17 Mart Pazar günü Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le de bir araya gelen Stoltenberg, "Enerji bizim güvenliğimiz için önemlidir ve Azerbaycan'ın birçok NATO müttefikiyle giderek daha yakın ilişkiler geliştirmesini memnuniyetle karşılıyorum" demişti.

Stoltenberg konuşmasında 'barış ve istikrarın sadece burada değil, daha geniş anlamda güvenlik açısından da önemli olduğunun' altını çizmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ermenistan ve Azerbaycan, yıllar süren çatışmaların ardından artık kalıcı bir barışa ulaşma fırsatına sahip. Ermenistan'la kalıcı bir barış anlaşmasına varmak için bu fırsatı değerlendirmenizi tavsiye edebilirim."


Haber Kaynağı : 12punto

NATO Stoltenberg Azerbaycan Ermenistan Dağlık Karabağ Rusya