Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Gana'da eşcinsellik karşıtı yasa tasarısı onaylandı: Hak savunuculuğu da suç sayılacak

Gana'da parlamento, eşcinsellik karşıtı yasa tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Gana'da eşcinsellik karşıtı yasa tasarısı onaylandı: Hak savunuculuğu da suç sayılacak

12PUNTO DIŞ HABERLER

28 Şubat’ta yapılan oturumda, parlamento üyeleri oy birliğiyle ‘İnsan Cinsel hakları ve Aile Değerleri Yasası’nı kabul etti. Yasa tasarısı üç yıl önce hazırlanmış, parlamentoda kabul edilmesi için bazı sivil toplum örgütleri tarafından kampanyalar düzenlenmişti.

Gana Parlamentosu’nda kabul edilen yasa, LGBTQ ilişkilerinin yanı sıra, hak savunuculuğunu da suç sayıyor. Yasaya göre artık Gana'da LGBTQ'lar için yasal haklar talep etmek, eşitsizlik ve ayrımcılıkla ilgili görüş bildirmek, LGBTQ hakları için protestolar düzenlemek ve benzeri durumlarda cezai yaptırımlar uygulanacak.

Yasanın kabul edilmesi için çalışan kişilerden biri olan Sam George, X hesabından paylaştığı mesajda “Üç uzun yılın ardından nihayet İnsan Cinsel Hakları ve Aile Değerleri Yasasını kabul ettik” dedi.

Tasarının yasalaşması için Gana Cumhurbaşkanı’nın onayı gerekiyor.

GANA'DA HIV VE AIDS HASTALIKLARI YAYILABİLİR

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi şefi Volker Turk, parlamentonun tasarıyı kabul etmesini ‘son derece rahatsız edici’ olarak nitelendirdi ve hükümete yasayı imzalamaması çağrısında bulundu. Turk açıklamasında "Tasarı, lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel, transeksüel ve queer kişilere - sırf oldukları gibi oldukları için - cezai yaptırımların kapsamını genişletiyor ve LGBTQ+ kişilerin haklarını savunanları cezai yaptırımlarla tehdit ediyor" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Programı direktörü Winnie Byanyima, tasarının yasalaşması durumunda HIV ve AIDS’e karşı mücadelenin zarar göreceği uyarısında bulundu.

Byanyima “AIDS'i 2030 yılına kadar bir halk sağlığı tehdidi olarak sona erdirme hedefine ulaşmak için, herkesin temel hizmetlere korku, damgalama veya ayrımcılık olmaksızın eşit şekilde erişebilmesini ve hayat kurtaran HIV önleme, test, tedavi ve tedavi sağlayıcılarının gerekli önlemleri almasını sağlamak hayati önem taşıyor” dedi.

Gana, dünyada en çok HIV ve AIDS vakaları görülen ülkelerden biri. Dünya Bankası verilerine göre, ülkede AIDS oranı 2021 yılında kadar %1.7’ydi. 2022’de, ülkede toplam 354.927 kişi HIV hastalığına yakalanmıştı.  


Haber Kaynağı : 12punto

Gana HIV AIDS