Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İspanya, ayrılıkçı Katalanlara affı onayladı: Ana muhalefet partisi harekete geçti

İspanya'da ayrılıkçı Katalanlara af getiren ve tartışma yaratan yasa tasarısı Meclis'te kabul edildi. Ana muhalefetteki PP, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle af yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını açıkladı.

İspanya, ayrılıkçı Katalanlara affı onayladı: Ana muhalefet partisi harekete geçti

İspanya'nın son yıllardaki en büyük iç sorunu olan, 2014 ve 2017'de yasa dışı bağımsızlık referandumlarının yapıldığı Katalonya'da ayrılıkçı siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) liderlerine af getiren yasa tasarısı Meclis'te kabul edildi. 

Ülkede bölünme, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve eşitlik tartışmalarına yol açan "Katalonya'da Kurumsal, Siyasi ve Sosyal Normalleşmeye Yönelik Af Yasası" adlı tasarı, Meclis ve Senatoda yaklaşık 5 ay süren sert tartışmaların ardından nihai olarak Meclisten onay aldı. 

Hükümetin hazırladığı ilk yasa tasarısı, Katalonya İçin Birlik (Junts) Partisi'nin itirazından dolayı 30 Ocak'ta Meclis'te reddedilmişti. Tasarı, Meclis Adalet Komisyonunda üzerinde değişiklik yapılarak, kapsamı ve hukuki garantisi genişletildikten sonra martta Mecliste kabul için yeterli oyu almıştı. 

Yasal süreç olarak Senatoya giden yasa tasarısı, burada sağ görüşlü Halk Partisi'nin (PP) çoğunlukta olmasından dolayı 9 Mayıs'taki oylamada reddedilerek bir kez daha Meclis'e geri gelmişti. Mecliste yapılan oylamada 172 "hayır"a karşı 178 "evet" oyuyla kabul edilen yasa tasarısının, yarın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi öngörülüyor. 

AF SAYESİNDE ÜLKEYE DÖNEBİLECEK

Yasayla, 6,5 yıldır İspanyol yargısından kaçan eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı ve Junts lideri Carles Puigdemont'un da aralarında bulunduğu 372 siyasetçi ve STK liderinin affedilmesi bekleniyor. İspanya mahkemelerinden kaçarak 30 Ekim 2017'de Belçika'ya giden, Avrupa Parlamentosu'na seçilmesine rağmen İspanya'da hakkındaki arama ve yakalama emri devam eden Puigdemont, af sayesinde ülkeye dönebilecek. 

SAĞ PARTİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Katalonya'da bağımsızlık için yasa dışı olarak yapılan 9 Kasım 2014 ve 1 Ekim 2017'deki referandumlar nedeniyle ceza alanları öncelikle etkileyen af yasası, 1 Kasım 2011 ile 13 Kasım 2023 arasında Katalonya'da ayrılıkçı faaliyetlerinden dolayı hüküm giyen ya da haklarında yasal süreç devam eden tüm siyasetçiler ve STK liderlerini kapsıyor. 

Sol koalisyon hükümetinin 2 ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve Sumar, af sayesinde "Katalonya'da birlikte yaşamın ve istikrarın yeniden sağlanacağını" savunurken, muhalefetteki sağ ve aşırı sağ görüşlü partiler ise "vatana ihanet", "hukuk devletinin yıkılması", "demokrasinin yara alması", "eşitlik ilkesinin ortadan kalkması" eleştirilerini getiriyor. 

Ana muhalefetteki PP, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle af yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını açıkladı. 

Katalonya'da 12 Mayıs'ta yapılan yerel parlamento seçimlerinde, ayrılıkçı siyasi partiler 40 yıl aradan sonra ilk kez Katalan meclisinde çoğunluğu kaybetmişti.

Seçimi Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) kazansa da tek başına iktidara gelecek çoğunluğa sahip olmadığından, azınlık hükümeti kurabilmek için diğer siyasi partilerle müzakere ediyor. 


Haber Kaynağı : AA

Anayasa Mahkemesi İspanya Katalan

İlgili Haberler