Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Japonya Mahkemesinden ‘şaşırtan’ trans kararı: Artık kayıtlarda yer alacaklar

Japonya Yüce Mahkemesi, gelen bir bireysel başvuru sonrası anayasaya göre bireylerin beyanlarına göre resmi kayıtlara trans birey olarak geçme talebini kabul etmişti. Böylece ilk kez bir bir Japon yurttaş resmi kayıtlara trans birey olarak geçmiş oldu.

Japonya Mahkemesinden ‘şaşırtan’ trans kararı: Artık kayıtlarda yer alacaklar

Japonya’da bir mahkeme, trans bir erkeğin cinsiyet değiştirme ameliyatı olmadan resmi kayıtlarda cinsiyetini değiştirmesine izin verdi. 

The Guardian'da yer alan habere göre; Karardan aylar önce, Japonya Yüce Mahkemesi resmi kayıtlarda cinsiyet değiştirilmesi için kısırlaştırma ameliyatının gerekli tutulmasının anayasaya uygun olmadığına hükmetmişti.

DAHA ÖNCEKİ TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ

Japonya’da resmi olarak cinsiyet değiştirilmesi için ameliyat olunması şart kabul ediliyordu. Japonya Yüce Mahkemesi, gelen bir bireysel başvuru üzerine durumu incelemiş ve anayasaya göre bireylerin beyanlarına göre kayıtların değiştirilmesinin uygun olacağı sonucuna varmıştı. 

50 yaşındaki Tacaquito Usui'nin başvurusu 5 sene önce mahkeme tarafından reddedilmişti. Kısırlaştırma ameliyatına girmek istemeyen Usui, mahkemeye başvurarak ameliyat olmadan cinsiyetini erkek olarak kayıtlarda değiştirmek istemiş, ancak o dönem mahkeme bunun yasalara uygun olmadığına hükmetmişti.

"YENİ HAYATIMIN BAŞLANGIÇ ÇİZGİSİNDE DURUYORUM"

Japonya daha önce özellikle LGBTİ-Q ve kadın hakları konusunda tutucu bir ülke olarak tanınıyordu. Japonya Yüce Mahkemesi’nin kararı, ülkede cinsiyet eşitliği konusunda daha önce benzeri görülmemiş bir karar. 

Kararın ardından televizyonda yayınlanan bir basın toplantısına katılan Usui, “sanki yeni hayatımın başlangıç çizgisinde duruyorum. Çok heyecanlıyım ” dedi.


Haber Kaynağı : 12punto

bireysel başvuru LGBT Japonya