Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

NATO ülkeleri 5,5 milyar dolar değerinde, bin adet "Patriot" Hava Savunma Füzesi satın alıyor

Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (NATO) üyesi ülkelerinin, 5,5 milyar dolar değerinde bin adet 'Patriot' Hava Savunma Füzelerini satın alacakları belirtildi. Stoltenberg, 'Bu yatırım transatlantik savunma iş birliğinin gücünü ve NATO üyesi ülkelerin güvenliğine verilen önemin derecesini gösteriyor' diye konuştu.

NATO ülkeleri 5,5 milyar dolar değerinde, bin adet

Reyhan KÜÇÜK/12punto.com.tr

NATO'nun satın alma ajansı NSPA , toplam değeri yaklaşık 5,5 milyar dolar olan alım ile NATO'nun hava savunma yeteneklerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Söz konusu anlaşma, NSPA'nın bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük finansal alımlardan biri olarak kaydedilirken, anlaşmanın, test cihazları ve yedek parçalar gibi gelecekteki bakım işlemlerini destekleyecek unsurları da kapsadığı belirtiliyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üye ülkelerin bu girişimini memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, ‘‘Bu yatırım transatlantik savunma iş birliğinin gücünü ve NATO üyesi ülkelerin güvenliğine verilen önemin derecesini gösteriyor’’ dedi.

UKRAYNA CEPHESİ İÇİN ETKİLİ OLACAK

Özellikle Ukrayna'daki sivil hedeflere yönelik Rus roket ve insansız hava araçları saldırıları göz önünde bulundurulduğunda, modern bir hava savunmasının önemi daha da belirginleşiyor. Bu silahlanma girişiminin, Kiew'in de yararlanabileceği bir projeye dönüştürülmasi hedefleniyor, böylece Ukrayna, Rusya'nın saldırılarına karşı kendi topraklarını daha etkili bir şekilde savunabilecek.

Alım yapacak ülkeler arasında Almanya, Hollanda, Romanya ve İspanya gibi ülkeler bulunuyor. NSPA'nın desteği ve ortak satın alma işlemi sayesinde, üye ülkelerin lojistik maliyetleri azaltılarak, silah sistemlerine daha etkin bir şekilde ulaşmaları mümkün hale getirilecek.

Üretim sürecinden, Avrupalı silah üreticisi MBDA ve Amerikan şirketi Raytheon'dan oluşan ortak bir girişim sorumlu. Üretim, "Patriot" füzelerinin aynı zamanda bakımının da yapıldığı Bavyera'daki Schrobenhausen'de gerçekleştirilecek.

MBDA, 2001 yılında Fransız, İngiliz ve İtalyan füze sistemleri şirketlerinin birleşmesiyle kurulan çok uluslu bir Avrupa savunma sanayii şirketi. Merkezi Fransa'da olan Şirket, Airbus, BAE Systems ve Leonardo'nun ortak girişimi olarak faaliyet gösteriyor. 90'dan fazla ülkenin silahlı kuvvetleriyle çalışan MBDA ayrıca  ABD'de bir yan kuruluşa sahip.

"Patriot" savunma sistemleri, Ukrayna'ya yönelik askeri yardımların önemli bir parçasını oluşturacak. Bu sistemlerin özelliği hava savunmasında büyük hedeflere karşı etkili olup, uçaklar, insansız hava araçları, roketler ve seyir füzeleri gibi hedefleri vurabiliyor olması. Ukrayna askeri kaynaklarına göre, bu sistemler aynı zamanda Rus hipersonik füzelerini de etkisiz hale getirebiliyor.


Haber Kaynağı : Reyhan Küçük

NATO roket savunma sanayi ukrayna Patriot Füze