Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Pakistan’da iktidar pazarlıkları: Taraflar netleşiyor

8 Şubat’ta tamamlanan seçimlerin ardından hiçbir parti tek başına iktidar olacak sandalye sayısını elde edemedi. Seçimi birinci tamamlayan hapisteki eski başbakan İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Birliği (PTI), koalisyon için ülkedeki İslamcı partilerle anlaşırken, 2. ve 3. olan PML-N ve Pakistan Halk Partisi (PPP) de koalisyon yapacaklarını duyurdu.

Pakistan’da iktidar pazarlıkları: Taraflar netleşiyor

PTI, Pakistan’daki İslamcı partiler MWM (Vahdet-i Müslim Meclisi) ve JI (Cemaat-i İslami) ile eyalet meclislerinde çoğunluk elde etmek için koalisyon yapacaklarını duyururken, rakipleri PMLN ve PPP de koalisyon kararı aldıklarını ve hükümet için gerekli sandalye sayısına ulaşmak adına küçük partilerle anlaşmaya çalışacaklarını açıkladı. 

PTI, seçimlerde 93 sandalye kazanarak birinci olmuş, İmran Han hükümetinin 2022 yılında mecliste yapılan güven oylaması sonucu düşmesinden bu yana ülkeyi yöneten Navaz Şerif’in partisi PML-N ise 75 sandalye kazanmıştı. PTI ile rakip olan Pakistan Halk Partisi (PPP) ise 54 sandalyeyle üçüncü sıradaydı.

“SEÇİMLERİ KAZANAN PARTİNİN HAKKI…”

PTI sözcüsü Raoof Hasan Salı günü koalisyon planını açıklarken, Han'ın kendisine PPP, PML-N ve MQM (Muttahida Qaumi Hareketi) dışındaki tüm siyasi partilerle temas kurma yetkisi verdiğini söyledi. Hasan açıklamasında “Imran Han’ın seçimleri kazanan partinin hükümeti kurma hakkı olduğuna dair açık bir mesajı var” dedi. 

Seçimlerden bu yana Han, üç ayrı mesajında PML-N ve PPP ile ittifak kurmayacaklarını söyleyerek, bu partileri ‘yozlaşmış’ olarak nitelendirmişti. 

Ülkede yapılan seçimin ardından ittifaklar şekillenmeye başlarken, meclis çoğunluğunu hangi tarafın kazanacağını ülkedeki küçük partilerin ve bağımsız adayların tutumu belirleyecek. Şu anda hapisteki İmran Han’ın partisi PTI, seçimin galibi olsa da, ittifak kuran Navaz Şerif’in partisi PML-N ile PPP karşısında dezavantajlı durumda.


Haber Kaynağı : 12punto

İmran Han Navaz Şerif Pakistan