Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Siyaset bilimci Rahr'dan dikkat çeken açıklamalar: 'Avrupa ABD diktasından kurtulamaz'

Almanya’nın en önemli siyaset bilimcileri arasında gösterilen ve uzun süre Almanya’ya Rusya konusunda danışmanlık yapan Alexander Rahr, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Siyaset bilimci Rahr'dan dikkat çeken açıklamalar: 'Avrupa ABD diktasından kurtulamaz'

Siyaset bilimci Alexander Rahr, Rusya-Avrupa ilişkilerine ve Almanya'nın dış politikasına dair değerlendirmelerde bulundu.

Harici dergisi genel Yayın Yönetmeni Tunç Akkoç’un sorularını yanıtlayan Rahr, Ukrayna savaşının ‘kaçırılmış fırsatlar sonucu’ başladığını söyledi.

Rahr, kendi bakış açısına göre Sovyetler Birliği’nin yıkılışından sonra yeni bir barış ve güvenlik düzeni yaratmak için fırsatların ortaya çıktığını, ancak bu fırsatların heba edildiği değerlendirmesini yaptı. Rahr’a göre Avrupa’da kalıcı barış ve istikrarı sağlamak için Rusya ile birlikte çalışılması gerekiyor.

BARIŞ SAĞLANABİLİR MİYDİ?

Rusya’nın Almanya ve batılı devletler tarafından büyük güç olarak görülmediğinin altını çizen Rahr, batıda yaygın kanının Rusya’nın ciddiye alınmadığını vurguladı. NATO’nun Rusya sınırlarına doğru genişlemekte bir sakınca görmemesi, Gürcistan ve Ukrayna’da batıyla ittifak kurmak isteyecek hükümetlerin desteklendiğini ve bu durumun barış olanağını ortadan kaldırdığını şu sözleriyle açıkladı:

‘’Ruslarla daha ciddi müzakere yapılmalıydı. Rusya’yı gerçek bir büyük güç olarak daha fazla ciddiye almalıydık. Ayrıca bana göre o tarihte Almanya’nın girişimiyle, Amerikalılar ve Avrupalılarla NATO’nun daha fazla genişlememesi konusunda bir moratoryum üzerinde anlaşılmalıydı. Bu durumda Ukrayna ve Gürcistan’a, tüm bu ülkelere ihanet edilmiş olmayacaktı. Saçmalık.’’

EKONOMİK YAPTIRIMLAR İŞE YARADI MI?

Ukrayna’da savaşın başlamasıyla Rusya’ya uygulanan yaptırımlara da değinen Rahr, ekonomik olarak Rusya’dan çok Avrupalı şirketlerin zarar gördüğünü de sözlerine ekledi. Rahr’a göre yaptırımların devam etmesi, ahlaki sebeplere dayanıyor. Ekonomik yaptırımların işlevsizliğine değinen Rahr, Almanya’nın ekonomik durumunun savaşı devam ettirebilmek için gerekli güçten yoksun olduğunu da vurguladı.  

Rahr “Alman ekonomisini yükseklerde görmekten vazgeçmeliyiz, artık dünyanın merkezi olmadığımızın farkına varmalıyız” dedi.

Rahr röportajda Avrupa ve ABD arasındaki ilişkilere de değindi. Avrupa’nın ABD tarafından ‘kazanılmış bir ganimet’ olduğunu söyleyen siyaset bilimci,  “…üzülerek söylüyorum ki Avrupa, ABD’nin kıskacından hatta ABD diktasından kurtulmanın yolunu hiçbir şekilde bulamayacaktır” ifadesini kullandı.

RAHR KİMDİR?

Alexander Rahr 20 yıl boyunca Almanya’nın en önemli düşünce kuruluşları arasında gösterilen ve devletle yakın ilişkileri bulunan German Council on Foreign Relations'ın (DGAP) Rusya-Avrasya Enstitüsü’nün müdürlüğünü yaptı. Rusya ve Almanya arasında arabuluculuk görevleri yürüten Rahr, Rus kökenli bir Alman siyaset bilimcidir.


Haber Kaynağı : 12punto

Almanya Alexander Rahr Rusya Rusya Ukrayna