Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Transdinyester Moskova'dan koruma talep ediyor: Karar ne anlama geliyor?

Moldova’nın Transdinyester bölgesi, bugün(28 Şubat) yaptığı kongreyle Rusya’dan ‘koruma’ talep etti.

Transdinyester Moskova'dan koruma talep ediyor: Karar ne anlama geliyor?

Kongrenin ardından yapılan açıklamada, Moldova’nın Transdinyester’e ekonomik savaş ilan ettiği gerekçe gösterilerek, Rusya’nın müdahale etmesi istendi.

19 Şubat’ta alınan kongre kararının ardından, Transdinyester’in Rusya’dan ilhak talep edebileceği tartışılıyordu. 28 Şubat’ta yapılan kongreye sadece milletvekilleri değil, farklı kademelerden devlet memurları ve resmi unvanı olmayan temsilcilerde katıldı.

Koruma talep edilmesinin ne anlama geldiği henüz bilinmiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 29 Şubat’ta meclise hitap edecek. Putin’in Transdinyester’in talebine ilişkin açıklama yapması bekleniyor.

Dünyada hiçbir devlet tarafından tanınmayan bölge, 1992’den bu yana fiili olarak Moldova’nın kontrolünde değil. Ukrayna’nın batı sınırlarında yer alan Transdinyester’in Moskova’ya katılması durumunda, savaşın Ukrayna’nın batısına da yayılması ihtimali bulunuyor.

Ukrayna istihbaratı, Rusya’nın Transdinyester’de iki motorize birliği olduğunu açıkladı. Ukrayna medyasına göre Rusya’nın bölgeyi ilhak etse bile yeni bir cephe açması yakın zamanda mümkün görünmüyor. Kiev Postası’nda yer verilen bir analize göre, Rusya’nın bölgeye askeri lojistik taşıması, Transdinyester'in coğrafi konumundan dolayı mümkün değil.

Buna karşın batılı uzmanlar Rusya’nın, Ukrayna’nın Karadeniz’deki son limanı olan Odessa’yı almak için askeri bir operasyon düzenleyebileceğini dile getiriyordu. Transdinyester’in Rusya tarafından ilhak edilmesi durumunda, Odessa’ya askeri bir operasyon düzenlenmesi ihtimali artabilir.


Haber Kaynağı : 12punto

Rusya Transdinyester ukrayna Rusya Ukrayna