Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Trump için kritik mahkeme başladı: Aday olabilecek mi?

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın bu yılın Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde aday olup olamayacağını belirleyecek dava bugün başladı. ABD Yüce Mahkemesi, Trump’ın aday olup olamayacağına karar verecek.

Trump için kritik mahkeme başladı: Aday olabilecek mi?

12PUNTO DIŞ HABERLER

Eski ABD Başkanı Donald Trump 2021 yılında yapılan son ABD seçimleri sırasında, "halkı galeyana getirerek başkentte ayaklanmaya sebep olmakla" suçlanıyordu. 

Eski ABD Başkanı, ABD Anayasasının 14. Maddesi kapsamında “isyana katılmaktan’ suçlu bulunmuştu. 

Buna karşın hakim, 14. Maddenin başkanlara uygulanamayacağına hükmetmiş, dava Colorado Yüce Mahkemesine taşınmıştı. Bu mahkemede görülen davada ise hakim 14. Maddenin başkana da uygulanabileceğine hükmetti. 

Trump daha önce de Colorado’da da bir eyalet mahkemesinde 2021’de yaşanan olaylarla ilgili yargılanmıştı. 

Buna göre Trump Colorado eyaletinde seçime katılmaktan men edilmişti. Bu kararın ardından Maine eyaletinde de Trump’ın seçime katılamayacağına karar verildi. Buna karşın Maine’de verilen kararın uygulanması, Yüce Mahkeme, Trump hakkında karar açıklayana kadar bekletilecek. 

TRUMP'IN ADAYLIĞINA NEDEN İTİRAZ EDİLİYORDU?

ABD Anayasasının 14. Maddesine göre federal hükümete karşı isyan suçunu işleyen devlet yetkilileri, görevlerine devam edemez ya da yeni devlet görevlerinde bulunamıyor. Madde anayasaya Amerikan İç Savaşı’nın ardından konfederasyon için çalışmış eski devlet memurlarının görevlerine geri dönememesi için eklenmişti.

Trump bu gelişmelerin ardından ABD Yüce Mahkemesine başvuruda bulunmuş, Colorado Yüce Mahkemesinin kararına itiraz etmişti. Trump’ın avukatları savunmalarını 6 Ocak Ayaklanması olarak adlandırılan olayın bir ayaklanma olmadığı, öyle olmuş olsa bile Trump’ın olaylara karışmadığı tezi üzerine kurdu. Ayrıca Trump’ın avukatları, Colorado Yüce Mahkemesinde ortaya attıkları ‘ABD başkanları 14. Madde kapsamında yargılanamaz’ tezini sürdürmeye devam ediyor. 

Associated Press’te yapılan bir değerlendirmede, hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat mahkeme üyelerinin Trump’ın aday olabileceğine karar vermesi ihtimalinin daha yüksek olduğu vurgulandı. 

Haberde mahkeme üyelerinin, Trump’ın savunmasını makul bulduğu, özellikle ABD başkanlarının 14. Madde kapsamında yargılanamayacağı yönünde heyetin uzlaşabileceğini yazdı.

NE OLMUŞTU?

2021 yılında yapılan seçimlerde, Trump oylar sayılırken şu anki başkan Joe Biden’ın gerisinde kalması üzerine önce sosyal medya hesabından “sayımı durdurun” çağrısı yapmış, ardından halkı Kongre binasına yürümeye davet etmişti. 

Trump destekçileri bu çağrı üzerine Washington’daki kongre binası önünde toplanmış, ancak olaylar kontrolden çıkmış ve göstericiler binayı kısa süreliğine işgal etmişti. Trump bir süre sonra kameralar karşısına geçerek eylemcilere evlerine dönme çağrısı yapmıştı. 

BİDEN AÇIKLAMA YAPMAKTAN KAÇINDI

Trump 2021 yılında başkanlığı kaybetmesinin ardından bir dizi suçlamayla karşı karşıya kalmış, bu süreçte Yüce Mahkemeyi de sıkça eleştirmişti. ABD’de uzmanlar bugünkü dava için Yüce Mahkemenin önündeki ciddi bir test olduğu yorumlarını yapıyor. ABD’de demokratlar Trump’ın suçlu bulunması gerektiğini düşünüyor. Buna karşın ABD Başkanı Joe Biden, davadan önce Trump’ın suçlu bulunmasını talep eden açıklamalar yapmaktan kaçındı.


Haber Kaynağı : Suat Tekin

Donald trump Joe Biden ABD