Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.975

Trump suikastine dair Gizli Servis raporu sızdırıldı: 'Ciddi ihmaller var'

ABD Gizli Servisi(USSS), bu hafta Kongre üyelerine Trump'a yönelik suikast girişimine dair bilgi verdi. Basına sızan toplantı raporuna göre, Merkezi istihbarat Teşkilatı(CIA), suikast girişiminin yaşandığı gün ciddi usulsüzlükler yaptı.

Trump suikastine dair Gizli Servis raporu sızdırıldı: 'Ciddi ihmaller var'

12PUNTO DIŞ HABERLER

ABD basını Turmp suikastine dair raporu elde ederek yayınladı. Gizli Servis'ten sızdırılan raporda, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın vurulmasından önceki saatlerde ajanların yaptığı hatalar, iletişim kopuklukları ve olay yerinin gelişigüzel güvenliği gibi detaylar yer alıyor.

Rapor, Pensilvanya'nın Butler kentindeki bir mitingde 13 Temmuz'da gerçekleşen silahlı saldırıyla ilgili Gizli Servis soruşturmasının bir parçası. Saldırıda Trump kulağından yaralanmıştı. Ayrıca mitinge katılan bir kişi ölmüş ve iki kişi de yaralanmıştı.

Silahlı saldırgan Thomas Matthew Crooks, sadece birkaç yüz metre ötedeki bir binanın çatısına tırmanıp Trump'a 'AR' tipi bir tüfekle ateş edebildi. Crooks keskin nişancılar tarafından vurularak öldürüldü, ancak öncesinde Cumhuriyetçi başkan adayı yaralandı.

Suikast girişimi, Gizli Servis'in olayı ele alış biçimi ve teşkilatın tepkisi nedeniyle öfkeye yol açtı. Olaydan sonra yerel polisin, Crooks'u 'şüpheli kişi' olarak kısa süre önce 'işaretlediği' ortaya çıktı.

Polis tarafından 'terör eylemi' gerçekleştirebileceği belirlenen Crooks, Trump mitinginde çok sayıda polis ve Gizli Servis görevlisinin arasından geçerek çatıya çıkıp ateş açmayı başarmıştı.

Saldırının ardından yaşananlar ve yavaş ilerleyen soruşturma, dönemin Gizli Servis direktörü Kimberly Cheatle'ın istifa etmesine yol açtı.

KONGREYE SUNULAN GİZLİ RAPORU ABD BASINI AÇIKLADI

Bu hafta Kongre liderlerine kapalı kapılar ardında olayla ilgili bilgi verildi. Gizli Servis yetkilileri, suikast soruşturmasına dair önemli bulguları raporlaştırarak bir sunum gerçekleştirdi.

Washington Post, Gizli Servis'in raporunu elde ederek, bulgulardan bazılarını ayrıntılı olarak açıkladı.

Raporda, ajanların Crooks'un ateş ettiği bina ile sahne arasındaki görüşü engellemek için bayraklar ve ağır ekipman kullanmayı tartıştıkları belirtiliyordu. Ancak, ajanlar 13 Temmuz'da miting alanına geldiklerinde, kamyonların ve bayrakların çatıdan görüş hattını engelleyecek şekilde yerleştirilmediğini gördüler.

Gizli Servis yetkilileri ayrıca başkan adaylarının katıldığı etkinliklerde kullanılan iletişim sisteminde, ayrıca başkan veya başkan yardımcısının konuştuğu zamanlarda kullanılanlara kıyasla zayıflıklar buldu.

MİTİNG GÜNÜ YEREL POLİSİN UYARISI CİDDİYE ALINMAMIŞ

Post'a göre, suikast girişiminin yaşandığı Butler'da Gizli Servis radyo odası, yerel polis gözetiminden kalabalığın veya dış çevrenin gerçek zamanlı görüntülerini alacak bir donanıma sahip değildi.

Rapora göre, Trump gelmeden önce yerel polis, şüpheli bir adam hakkında uyarıda bulunmuştu. Ancak bu uyarı, Gizli Servis radyosunda geniş çapta yayınlanmadı. Bunun yerine, yerel keskin nişancılara adamın bir resmini bir Gizli Servis yetkilisine göndermeleri söylendi.

Washington Post, gönderilen fotoğraftaki kişinin de Crooks olduğunu yazdı. Gazete durumu 'Ciddi ihmaller ve usulsüzlükler göze çarpıyor' diyerek tarif etti.

Son olarak, Gizli Servis ajanları Trump konuşmaya başladıktan sonra yerel polis telsizlerinden adamı takip etmeye çalıştıklarına dair hiçbir şey duymadılar.

Post'a göre, Trump seçim kampanyasına başladığında Gizli Servis , İran'ın siyasi adayları öldürme veya onlara zarar verme planı olduğuna dair istihbarata rağmen, güvenliği artırma konusunda da yavaş davrandı.


Haber Kaynağı : 12punto

ABD Donald trump trump suikast Thomas Matthew Crooks ABD Gizli Servisi CIA