Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0698
Dolar
Arrow
34,2356
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4960
Altın
Arrow
2993,0000
BIST
Arrow
8.654

Türkiye’den Almanya’ya kaçak göç artışta: 130 bin kişi iltica için başvurdu

Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon, Türkiye’den Almanya’ya kaçak göç akınını hızlandırdı. İltica talepleri büyük oranda reddedilse de, Türkler Almanya’ya kaçak yollarla girmeye devam ediyor.

Türkiye’den Almanya’ya kaçak göç artışta: 130 bin kişi iltica için başvurdu

12PUNTO DIŞ HABERLER

Türkiye’de son yıllarda hızla yükselen enflasyon ve ekonomik sıkıntılar, vatandaşları daha iyi bir yaşam arayışıyla yurtdışına yönlendirdi. Ekonomik krizin derinleşmesi, yurtdışına yönelen göç dalgasını tetikledi. Almanya’ya kaçak yollarla giren ve iltica talebinde bulunan Türklerin sayısı, son beş yılda 130 bini aştı. 

Almanya, Türklerin büyük çoğunluğunun iltica taleplerini reddetse de, birçok göçmen sınır dışı edilmemek için yasal süreçleri kullanarak Almanya’da kalmaya çalışıyor.

Son beş yılda Almanya’ya iltica talebinde bulunan Türklerin sayısı 132 bine ulaştı. Bu sayı 2022 yılında 25 bin, 2023 yılında ise 62 bin kişi civarındaydı.

Almanya'da kaçak göç sorunu büyüyor. Alman hükümetine göre ülkeye her yıl 400 ila 600 bin yabancı 'kalmak' için giriş yapıyor

ALMANYA TÜRKLERİ GERİ ÇEVİRİYOR

Almanya'ya kaçak yollardan giren Türk vatandaşlarının iltica başvurularında kabul oranı oldukça düşük. 

2023 yılında iltica başvurularının sadece %13’ü kabul edilirken, geri kalan başvurular ya reddedildi ya da süreci uzatacak davalar açıldı. 

Almanya, Türkiye’yi 'güvenli ülke' olarak sınıflandırdığı için Türk vatandaşlarının iltica taleplerini genellikle reddediyor. Ancak göçmenler, yasal boşlukları kullanarak sınır dışı edilmemeye çalışıyor.

YASAL GÖÇ ARTTI

Türkiye’den Almanya’ya yalnızca kaçak yollarla değil, yasal yollarla da ciddi bir göç dalgası yaşanıyor. Son iki yılda 132 bin Türk vatandaşı, iş veya eğitim amacıyla Almanya’ya göç etti. 

Yüksek vasıflı iş gücü ve öğrenci olarak Almanya’ya yerleşen Türklerin sayısı artmaya devam ederken, Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve Kanada gibi diğer destinasyonlara da göç hareketleri hız kazandı.

Uzmanlar, Türkiye’deki ekonomik durumun düzelmemesi halinde göç dalgasının süreceğini öngörüyor.

Almanya'da göçmen karşıtlığı tırmanıyor. Fotoğrafta, göçmen karşıtlarının Berlin'de düzenlediği bir miting görülüyor

ALMANYA SINIRLARINDA ÖNLEM ALDI

Kaçak göç dalgasını engellemek isteyen Almanya, sınır kontrollerini ve Schengen bölgesindeki denetimleri artırıyor. 

Ancak, alınan önlemlere rağmen göç akışı devam ediyor. 2024’ün ilk sekiz ayında Almanya’ya girip iltica başvurusunda bulunan Türklerin sayısı 21 binin üzerine çıktı. 

Almanya, AB’nin diğer ülkeleriyle iş birliği yaparak kaçak göçmenlerin ilk giriş yaptıkları ülkelere geri gönderilmesini sağlamayı hedefliyor.

Türkiye'den başka ülkelere göç eden insan sayısı, son beş yılda 1 milyon civarına yaklaştı.


Haber Kaynağı : 12punto

Türkiye Almanya Göçmen göç kaçak göçmen iltica