Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Zelensky 15 generali kovdu... Ukrayna’da ‘kasap’ Syrskyii ordunun başına getirildi

Ukrayna’da Genelkurmay Başkanı Valerii Zaluzhny görevden alınırken, yerine atanan isim ‘taktik dehası’ olarak nitelenen Oleksandr Syrskyii oldu.

Zelensky 15 generali kovdu... Ukrayna’da ‘kasap’ Syrskyii ordunun başına getirildi

Başkan Zelensky’nin Ukrayna ordusunun komuta kademesinde kritik değişiklikler yapabileceği görüşü, bir süredir batı medyasında yapılan analizlerde ön plana çıkıyordu. Ukrayna hükümeti, üst düzey 15 generalin görevden alındığını duyururken, ülkenin en popüler figürlerinden Genelkurmay Başkanı Zaluzhny de görevden alınanlar arasında yer aldı.

Zaluzhny’nin yerine atanan isim, savaşta şu ana kadar kazandığı başarılarla adından söz ettiren Oleksandr Syrskyii oldu. Syrskyii cephede başarılar elde etmiş olmasına karşın, kullandığı taktikler sebebiyle tartışılan bir isim. Yeni Genelkurmay Başkanı özellikle medyada ‘zayiatları fazla önemsemediği’ gerekçesiyle kendisine takılan ‘kasap’ lakabıyla biliniyor. Syrskyii’nin ünü korkuyla harmanlanmış olsa da, şu ana kadar Rusya’nın karşısında somut başarı elde etmekte en zorlandığı komutanlardan biriydi. 

Görevden alınan Zaluzhny, daha önce 500.000 erkeği savaş için seferber etmek istemiş, ancak Zelensky ülkenin mühimmat açığını gerekçe göstererek bu planı reddetmişti. ABD basını, Zelensky’nin geniş çaplı protestolardan çekindiği için seferberlik planını uygulamadığını yazmıştı.  

Görev değişiklikleri sadece askeri sebeplerle yapılmadı. Kyiv Post (Kiev Postası) haber sitesinde yer alan bir analize göre, cephede yaşanan küçük çaplı bozgunların yanı sıra, orduyla bağlantılı yolsuzluk iddiaları ve organizasyon problemleri kararda etkili oldu. BBC’nin aktardığına göre, Ukrayna ordusu savaşın başından bu yana komutanların para karşılığı asker kaçaklarını serbest bıraktığı iddiaları ile çalkalanıyor.  

Yeni Genelkurmay Başkanı’nın önündeki en önemli konu, azalan insan gücü ve cephane problemlerini yönetmenin bir yolunu bularak bahar aylarında başlayabilecek olası bir Rus taarruzuna karşı hazırlıklı olmak.  

“BENİ ET PARÇASI GİBİ ÖLÜME YOLLADI…”

Öte yandan Syrskyii ismi tartışmalara da neden oldu. Al Jazeera, adının açıklanmaması şartıyla demeç veren bir askerin “Bu adam beni sanki bir et parçasıymışım gibi ölüme yolladı” dediğini aktardı. Haberde askerin yolsuzluktan şikayet eden askerlerin öldürülmek üzere en tehlikeli ön cephe noktalarına gönderildiğini söylediğine de yer verildi.


Haber Kaynağı : 12punto

Genelkurmay ukrayna Syrskyii