Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

18 milyar dolar nereye harcanacak? Mahfi Eğilmez'den ders niteliğinde 'Dünya Bankası' paylaşımı

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabından Dünya Bankası'ndan alınan 18 milyar dolarlık ek desteğe ilişkin açıklamalarda bulundu.

18 milyar dolar nereye harcanacak? Mahfi Eğilmez'den ders niteliğinde 'Dünya Bankası' paylaşımı

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabından Dünya Bankası'ndan alınan ek 18 milyar dolarlık ek destekle ilgili X hesabından paylaşımda bulundu.

Mahfi Eğilmez şunları söyledi:

"DÜNYA BANKASI KREDİLERİNİN KULLANMA YERİ İLGİLİ PROJEDİR"

"Dünya Bankasından (DB) alınacağı açıklanan ek 18 milyar dolarlık ek destek için pek çok soru geliyor. Soruların çoğu insanların son dönemde projelere karşı duyduğu kuşkuları yansıtırken bazıları da IMF destekleriyle olan farkları üzerine yoğunlaşıyor. Kısaca açıklamaya çalışayım. 

DB, yatırım projelerine kredi verir. IMF ise genel borç verir. Yani DB mesela bir liman yapılacaksa bunu finanse eder. Bunu yaparken de kendi ihale yöntemlerinin uygulanmasını ve belirli bir yerli malı oranı dışında dünyadan alış veriş yapılmasını şart koşar. IMF ise ödemeler dengesi finansmanı için borç verdiğinden koyduğu koşulların (mesela bütçe açığının belirli bir orana düşürülmesi gibi) yerine getirilip getirilmediğine bakar. 

"HER İKİ KURUMUMUN SAĞLADIĞI DESTEĞİN MALİYETİ PİYASAYA GÖRE DÜŞÜKTÜR"

DB kredilerinin kullanma yeri ilgili projedir, IMF borcunu istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Dolayısıyla DB'den para geliyor bunu istediğimiz yere harcayabiliriz gibi bir çıkarım doğru değildir. 

DB, yapılan harcamaların projeyle ilgili olup olmadığını ve kendi şartnamelerine uygun olup olmadığını denetler ve kredi dilimini ondan sonra serbest bırakır. IMF ise sadece koyduğu koşulların (performans kriterleri) yerine getirilip getirilmediğine bakar ondan sonra borcun ilgili dilimini serbest bırakır. 

Her iki kurumun da sağladığı desteğin maliyeti (faizi) piyasaya göre düşüktür. IMF borçlarında miktar arttıkça maliyet de artar. Buna karşılık, bir ülke zaten o artan miktarlarda borcu piyasadan ya alamaz ya da astronomik faizler ödemek zorunda kalır.

DB, kredilerinin geri ödenme süresi uzun (ortalama 10 - 15 yıl) IMF'ninki orta vadelidir (borcun son kullanılış tarihinden itibaren ortalama 3 - 5 yıl.)"


Haber Kaynağı : 12punto

Mahfi Eğilmez Dünya Bankası IMF