Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

2025'ten önce emekli olanlar yüzde 30 daha fazla maaş alacak: Emeklilikte nelere dikkat edilmeli?

Türkiye'de uzmanlar, emeklilik sisteminde yapılan değişikliklerin ardından, 2025'ten önce emekli olacak kişilerin, 1 Ocak 2025'ten itibaren emekli olacaklara göre yüzde 30 daha fazla emekli maaşı alacağını söylüyor. Peki emeklilikte dikkat edilmesi gerekenler neler? 2025'ten önce emekli olmak daha mantıklı mı? 2025'ten sonra emekli olmanın şartları ne? 2025'ten sonra emekli maaşları nasıl belirlenecek? Detaylar haberimizde.

2025'ten önce emekli olanlar yüzde 30 daha fazla maaş alacak: Emeklilikte nelere dikkat edilmeli?

Türkiye'de sosyal güvenlik uzmanlarının çalışmalarına göre, mevcut emeklilik sisteminde 1 Ocak 2025'ten önce emekli olmak maaşınızın yüzde 30 fazla olmasını sağlayabilir. Uzmanlar, 2025'te emekli olacak kişilerin daha fazla emekli ikramiyesi alacağını, ancak emekli maaşlarının üçte bire yakın oranda daha az olacağını belirtiyor. Emeklilik kararı alırken dikkat edilmesi gereken bu durum, emekliliği gelmiş çalışanların 2025'ten önce emekli olma kararı almasına sebep oluyor.

TÜİK'in enflasyon verilerini açıklamasının ardından emeklilikle ilgili tartışmalar artmaya başladı. Yüzde 37 ila 42 arasında gerçekleşmesi beklenen enflasyonun, emeklilik kararlarını da etkilemesi bekleniyor. Enflasyon verileri, emeklilik maaşları hesaplanırken kullanılıyor.

Ekonomim haber sitesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, 2025'ten sonra emekli olmaları durumunda yüzde 30 daha az maaş alacak olan emekliliği gelmiş çalışanlar, emeklilik kararlarını ertelemiyor. Bu durum, 2024 yılının son çeyreğine girilirken Türkiye'de emekli sayısının hızla artmasına neden olabilir.

2025'TEN SONRA EMEKLİ OLANLAR NEDEN DAHA AZ MAAŞ ALACAK?

Türkiye'de emekli maaşlarının hesaplanması için oldukça karmaşık bir sistem kullanılıyor. Çok sayıda unsurun hesaba katıldığı emeklilik maaş hesaplama sisteminde, enflasyonun etkisi de oldukça önemli.

Merkez Bankası ve TÜİK'in tahminlerine göre enflasyonun önümüzdeki yıllarda kadameli olarak azalması bekleniyor. Piyasaların ve ekonomi uzmanlarının beklentileri de genel olarak MB ve TÜİK'e paralel gözüküyor. Bu durumda emekli maaşları, enflasyonun azalmasıyla her sene daha az enflasyon katsayısından etkilenecek. Sonuç olaraksa, daha geç emekli olanların alacağı emekli maaşları, önceki yıllarda emekli olanlara göre daha az olacak.

Öte yandan daha uzun süre çalışan kişiler, erken emekli olanlara göre daha yüksek emekli ikramiyesi almaya hak kazanacak.



Haber Kaynağı : 12punto

Ekonomi emeklilik EYT 2025 emekli maaşı maaş