Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Ayçiçek üreticisine destek yerine gümrük vergisinde indirim

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, ayçiçeği ithalatında düşürülen gümrük vergisine tepki gösterdi. Adem, "Üretime ve üreticiye destek vermeyerek, ithalatın önünü açarak üreticiyi, ithalatla terbiye etmek istiyorlar" dedi.

Ayçiçek üreticisine destek yerine gümrük vergisinde indirim

Ticaret Bakanlığı, "ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı" ithalatında gümrük vergisinde indirime gitti. Ayçiçeği tohumunda yüzde 27'den yüzde 12'ye, ham ayçiçek yağında ise yüzde 36'dan yüzde 22'ye düşürüldü. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, ayçiçeği tohumu ve yağında indirime gidilmesini eleştirdi. Adem yazılı açıklamasında, "Üretime ve üreticiye destek vermeyerek, ithalatın önünü açarak üreticiyi ithalatla terbiye etmek istiyorlar. Çözüm üretmek yerine gümrük duvarlarını kaldıranların, derhal bu yanlıştan dönmelerini istiyoruz" dedi. Adem, düşürülen gümrük vergisinin, "yerli üreticinin sonunu hazırladığını" söyledi.

Adem, tarımsal ürünlerde planlama yapılmadığı için Türkiye'nin yıllar içinde ayçiçeğinde bağımlı hale geldiğini belirtti.

"YERLİ ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ"

Türkiye'nin artık buğday ve ayçiçeği başta olmak üzere pek çok tarım ürününde kendi kendine yeterli olmadığını savunan Adem, şunları kaydetti:

"İthalatı teşvik eden bu politika, aracıların ve tüccarların cebini doldururken halkın alım gücünü azaltıyor. İthalat çözüm değil, çiftçilere tarımsal destek ve teşvik çözümdür. Dışa bağımlı olmamız, yerli üreticimizin ilerisini görmesini engelliyor. Politikalarımızı yerli sanayicimizi destekleyecek şekilde yeniden gözden geçirmeliyiz"

Adem, sorunun çözümü için yerli üreticinin desteklenmesi, ithalata ödenen paranın yerli üreticiye verilmesi gerektiğini belirtti.

 


Haber Kaynağı : 12punto

ayçiçeği ticaret bakanlığı ithalat