Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Bülbül: Asgari ücret için sendikalar ve kuruluşlar büyük pazarlıklar yapıyormuş, direniyormuş gibi bir imaj yaratılıyor

Türkiye’de milyonlarca çalışan her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantılarından çıkacak olan asgari ücret rakamını bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bir araya geldi. İkinci toplantı sonucunda asgari ücret için herhangi bir rakam paylaşılmadı. İktisatçı ve Maliyeci Prof. Dr. Duran Bülbül konuya ilişkin görüşlerini 12punto.com.tr için değerlendirdi.

Bülbül: Asgari ücret için sendikalar ve kuruluşlar büyük pazarlıklar yapıyormuş, direniyormuş gibi bir imaj yaratılıyor

Gizem Yaralı-12punto

Türkiye'de asgari ücret olayı aslında ciddi bir sorun Mustafa Kemal Atatürk döneminde bile asgari ücret 3 ayda bir yenilenirken artık günümüzde asgari ücret yenilenmesi 6 ayda bir yapılıyor ve en son Cumhurbaşkanı'nın açıklamasına göre artık asgari ücret zam artışının 6 ayda bir değil de yılda bir kez olacağı sinyal verildi. Aslında asgari ücretin  nasıl tespit edildiği çok önemli. Çünkü daha önceki  asgari ücret uygulamalarında özel indirimi kaldırdılar, özel indirimin kaldırılmış olmasına özellikle STK'lar, sendikalar gerekli duyarlılığı göstermediler. Çünkü bu çok ciddi bir şekilde önemli bir kayıp oldu ve bu özel indirimdeki tutarı da sanki asgari ücretle tartışılmış gibi yüklediler. Diğer sorun ise şu, bugün asgari ücret 11.400 TL civarında asgari ücrete normal olarak enflasyonist koşullara bakacak olursak ya da bütçe açığına bakacak olursak ya da globalde bütçenin artışına bakacak olursak karşımıza farklı rakamlar çıkıyor. Asgari ücret tespit edilirken birey tespit ediliyor, aile tespit edilmiyor. Türkiye'de ailenin küçüldüğünü ve ailedeki kişi sayısının 3'e 3,5'e tekavül ettiği görülüyor.3 buçuk kişilik bir aile kavram ortaya çıkıyor. Bugün gittikçe Türk ailesi küçülüyor. Şimdi bu açıdan baktığımızda yıllardır AKP iktidarının kişiyi baz aldığı, aileyi baz almadığını görüyoruz ve bu asgari ücretin tespitinde de ciddi bir soru yaratıyor. Eskiden en düşük devlet memur maaşı asgari ücretin altında olurdu şu an en düşük devlet memuru maaşı 22 bin civarında. Asgari ücretin bir kere bunun üzerinde olması gerekir. Eskiden en düşük devlet memuru maaşında asgari ücret arttığında maaş farkı alınırdı ama maalesef son yıllarda asgari ücret eriyip devlet memuru maaşının neredeyse %50'sine tekavül eder hale geldi. O başlı başına bir sorun. 

Nüfusun yaklaşık  %70'i asgari ücretle geçiniyor ve özellikle yoksullaştırma temel bir politika haline getirilmiş durumda. Bu açıdan baktığımızda asgari ücretin 33 bin civarında olması gerekir. Eğer 2024 bütçe artışını, globalde bütçe artışını baz alırsak asgari ücretin yaklaşık olarak 20.800 TL civarında olması gerekir. Bütçedeki personel ödemelerindeki artışı baz alırsak asgari ücretin 34. 200 TL olması gerekir. Enflasyonu baz alırsak enflasyon %150 civarında bu reel enflasyondur. Buna bakacak olursak o zaman asgari ücret 28.500 TL olmalı.

NEDEN ÖZELLİKLE AÇIKLAMA GECİKTİRİLİYOR?

Asgari ücret zam açıklaması neden geciktiriliyor? Sanki siyasi iktidarla sendikalar ve kuruluşlar arasında büyük pazarlıklar yapılıyormuş da sendikalar filan çok büyük direniyormuş gibi bir imaj yaratılıyor. Şu an pazarlıktaki sendikalar oportmist davranıyorlar. Ücretlere karşı ihanet ediyorlar aslında ücretlerin başından beri belli olmasına rağmen sanki çok ciddi pazarlıklar yapılıyor gibi bir imaj yaratıyorlar ki bu çok büyük bir ihanettir. Halkın %70'nin onuruyla oynamaktır. Sendikalar da bu anlamda suç işliyorlar ve hükümetle bu anlamda işbirliği halinde çalışıyorlar.Şu an kafalarındaki rakam 16.000 civarında diye biliyorum.

NÜFUSUN %70'İNİN HAYSİYETLERİ VE ONURLARI İLE OYNANIYOR

Asgari ücret pazarlıkları ciddiyetini kaybetmiş durumda. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda neler konuşulduğunu, ne gibi hazırlıklar yapıldığının tutanaklarının halka açıklanması gerekir. Aslında dikkat ettiğinizde çok önemli pazarlıklarda bazen Bakan'ın bazen de sendikanın üst düzey temsilcilerinin olmadığını, bazen teklifleri alt düzey bürokratların götürdüğünü görüyoruz. Burada asgari ücretin önemsenmediği anlamı çıkıyor.  Hatta bazı sendika başkanlarının daha başlangıçta "Asgari ücret açlık sınırında olmalı" gibi açıklama yapmaları nüfusun %70'ini ilgilendiren bir asgari ücret olayının aslında siyasi iktidar tarafından ve bu Asgari Ücret Tespit  Komisyonu'nu oluşturan gruplar tarafından artık  önemsenilmemesi ve bu durumun lakayıt bir biçimde yürütüldüğünü gösteriyor. Bu insanların haysiyetleri ve onurları ile oynamak olur. Bu anlamda da asgari ücret pazarlıkları artık siyasi iktidar ve bu grupların elinden çıkmalı ve daha bağımsız bir yöntem oluşturulmalı ve daha bağımsız bir sistemle gidilmeli. Çünkü asgari ücret dediğimiz olay artık hükmünü yitirmiş durumda.


Haber Kaynağı : Gizem Yaralı

2024 açlık sınırı Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücret Enflasyon