Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Cevdet Akçay gündeme getirmişti: Oksimoron nedir?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dün düzenlediği Enflasyon Tanıtma Raporu toplantısında Cevdet Akçay'ın 'oksimoron' çıkışı gündem oldu. Peki oksimoron nedir? Cevdet Akçay neden böyle bir çıkış yaptı? İşte ayrıntılar...

Cevdet Akçay gündeme getirmişti: Oksimoron nedir?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gerçekleştirilen enfasyon toplantısının ardından, TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay'ın soru cevap kısmındaki konuşmaları sosyal medyada  gündem oldu. 

Akçay'ın, "oksimoron" ifadesi yurttaşlar tarafından aranmaya başladı. Peki, oksimoron nedir? İşte ayrıntılar...

Yunancadan gelen oksimoron kelimesi, birbiriyle tam tersi olan kelimelerin bir arada kullanılması olarak tanımlanıyor. Ekonomik bir kavram olarak kullanıldığında ise oksimoron; ekonomik sistemin çelişkilerini ve karmaşıklığını gösteren bir anlam taşıyor.

Oksimoron kavramı, "büyüme durgunluğu"yla da ilişkilendirilebilir.

CEVDET AKÇAY GÜNDEME GETİRDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Enflasyon Tanıtma Raporu toplantısında Cevdet Akçay'ın "oksimoron" çıkışı enflasyon toplantısının önüne geçti. 

Toplantı sonrası söz alan Akçay, "Gelmeyen bir soru var. İsterseniz ben sorup cevaplayayım; yüzde 36'yı neden yukarı revize etmediniz?" diyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Akçay konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Süreç doğru anlaşılmadığında yüzde 36’lık enflasyon tahmininin yukarı yönlü neden revize edilmediği gibi soruları geliyor. Bizim şu an içinde çalıştığımız sistemde, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti mevduat faizi bağı kopmuş, politika faizi enflasyon bağı kopmuş, faiz kur bağı kopmuş durumdaydı.

Biz yedi aydır tekrar ihdas ediyoruz. Bu bağlar tekrar ihdas edilecek. Veriler birikecek. Alan verileri kullanacaksınız, modelleme yapacaksınız. Oradan sonra da 36’dan 38’e çıkma ihtiyacı duyacaksınız. Modelleme bilen arkadaşlar beni çok iyi anlayacaktır ki bu çok zor ve hatta imkânsıza yakın.

36 hedefini değiştirmekten ziyade o hedefe bizi sürekli yakınsatacak olan önlemleri devreye sokmak çok daha anlamlı. Öbür türlü yaptığınız işe olmayan bir önem atfediyor olursunuz. Bu normalleşme süreci aslında biriken veri ile bağların yeniden kurulması ile modellemede çalışan arkadaşlara uygun ortam sağlayacak. Daha o noktada bile değiliz.

36 hedefi iddialı; ama iddiasız hedef koyan merkez bankası bence oksimorondur. İddialı ama erişilebilir bir hedef, enflasyon beklentilerini aşağı indirmekte ve düzeltmekte iddiasız ve rahat ulaşılabilir bir hedeften çok daha iyidir. Dolayısı ile yaptığımız şeyin doğruluğuna fena halde inanıyoruz"

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2021 yılında partisinin grup toplantısında "Faiz sebeptir enflasyon sonuçtur" demişti. Erdoğan'ın bu cümlesi sonrası, 2021 yılı Kasım ayında yapılan Politika Para Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranları 100 baz puan indirilmişti. Faizin düşürülmesiyle beraber enflasyonda artış devam etmişti. 

28 Mayıs seçimleri ardından Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı olarak Hafize Gaye Erkan atanmıştı. Şimşek'in "rasyonel politikalara geçildiğini" açıklaması ardından TCMB yüzde 8,5 olan faizi sekiz ayda yüzde yüzde 45’e çıkardı.

Akçay'ın konuşması ise, "Faiz sebeptir enflasyon sonuçtur" politikası sonucu faiz-enflasyon girdabından çıkmaya çalışıldığı şeklinde yorumlandı. 


Haber Kaynağı : 12punto

oksimoron Cevdet Akçay Enflasyon