Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Deutsche Bank'tan tahmin! TCMB nisan'da faizi sabit tutacak mı?

Yurt içi ve yabancı piyasa katılımcıları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Nisan ayı toplantısında faiz değişikliği yapmayacağını öngörüyor.

Deutsche Bank'tan tahmin! TCMB nisan'da faizi sabit tutacak mı?

Yurt içi ve yabancı piyasa katılımcıları, nisan ayındaki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısında herhangi bir faiz değişikliği beklemiyor.

Deutsche Bank analistleri Yiğit Onay ve Christian Wietoska’nın hazırladığı rapora göre, TCMB’nin Nisan toplantısında politika faizini %50 olarak sabit tutması öngörülüyor.

Bloomberg haberine göre, Mart ayı toplantısında beklenmedik bir şekilde 500 baz puan artış yapan TCMB’nin, iç talebin direnci, enflasyon göstergelerindeki yüksek seviyeler ve sabitlenmemiş enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri değerlendirmek amacıyla muhtemelen bekleyişe geçeceği belirtilmiştir. Deutsche Bank, yerel seçimler sonrası yerel varlıklar hakkındaki algının iyileşmesi ve TCMB’nin net rezerv pozisyonundaki önemli iyileşmenin bu görüşü desteklediğini ifade etmişti.

Raporda, yetkililerin tüketim talebini sınırlama ve enflasyonu düşürme yönünde para politikası çabalarını tamamlamak için mali duruşu ve gelir politikasını sıkılaştırmaya odaklanacakları belirtildi.

Deutsche Bank, mevcut politika faizi seviyesinin faiz artırım döngüsünün zirvesi olduğunu ve enflasyonist risklerin devam etmesi durumunda ikinci çeyrekte ek artışların mümkün olabileceğini kabul ediyor. Banka, uzun vadede enflasyonist baskıların devam etmesi, kırılgan beklentiler ve yüksek dolarizasyon nedeniyle TCMB’nin indirim döngüsüne başlamadan önce sabırlı olacağını öngördü.

TCMB’nin mevcut politika faizi seviyesini yılın dördüncü çeyreğine kadar koruyacağını ve 2024 sonuna kadar faiz tahminini %45 olarak belirlediğini belirtti.

Deutsche Bank’ın raporunda, politika patikasıyla ilgili olarak, gevşeme döngüsüne daha geç başlanması yönünde bir eğilimin olduğu ve Ortadoğu’daki jeopolitik gelişmeler, petrol fiyatlarındaki oynaklık ve Fed’in 2024 yılında faiz indirimine gitme ihtimalinin azalması gibi faktörlerin TCMB’nin bekleyiş süresini uzatabileceği ifade edildi.


Haber Kaynağı : 12punto

Deutsche Bank Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası