Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Ekonomist Duran Bülbül, emekli aylıklarına ve asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Ekonomist Duran Bülbül, TELE1 ekranlarında yayınlanan Anında Manşet programında emekli ve asgari ücret zamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomist Duran Bülbül, emekli aylıklarına ve asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Ekonomist Duran Bülbül, TELE1'de yayınlanan Anında Manşet programına konuk oldu. 

Türkiye'nin yüzde 70'inin yoksulluk sınırında olduğunu belirten Bülbül, "Türkiye artık yoksulluktan besleniyor. Siyasi iktidarların son 20 yıldır yaptığı bir tercih var. Sosyal devlet anlayışından vazgeçildi ve Jandarma devleti dayatıldı. Sermayenin ve iktidarın finansmanını yoksulların üzerinde uygulandı." ifadelerini kullandı.

"NEOLİBERAL POLİTİKAYI ÜLKEMİZE AKP İKTİDARI DAYATTI"

Emeklilere uygulanan son zamlara ilişkin tespitlerde bulunan Bülbül, şu ifadeleri kullandı:

"Emeklilerin temel gelir güvenceleri sağlanmak zorunda. İkincisi ulaşılabilir bir sağlık güvencesi sağlamak zorunda. Üçüncüsü bu emeklilerin çocuklarına geri güvence sağlaması gerekir. Yaşlılar için ise temel bir gelir ve sağlık güvencesi sağlamak gerekir. Bu olmazsa olmazdır ve Anayasa ile de sabittir. Emekliliğin ve sosyal güvenliğin temel hak olduğunu belirtir. Bunun için Anayasa'yı hatırlatmak isterim; Anayasa'da 49. maddesi 1. fırkasına göre çalışma herkesin hakkıdır. Anayasa'nın 56. maddesi ise, herkes sağlıklı ve dengeli bir ortamda yaşamak zorunda ve yaşatılmak zorundadır. Kim tarafından? Devlet tarafından. Buradaki temel sorun şu; sağlıkta bir dönüşüm adı altında neoliberal politikayı ülkemize AKP iktidarı dayattı ve sosyal güvenliği bir hak olmaktan çıkardı."

"ÇALMAK MASUMANE OLUR, HIRSIZLIK YAPMIŞLAR"

Bülbül, sözlerine şöyle devam etti:

"2002 yılında emekli olan bir çalışan kişi kıdem tazminatı olarak 1 milyon 750 bin lira alıyor. 2023 yılında aynı işçi, 500 bin lira alıyor. Bir başka sorun, 2002 yılında bir işçi, kıdem tazminatı için aldığı ücret 838 bin dolar alıyor. Şimdi aynı işçi, 25 bin dolar alıyor. Bakın yoksullaşmayı anlatıyorum sizlere. Kıdem tazminatı tavanı 35 bin lira şuan. Oysa kıdem tazminatı tavanı değişmemiş olsaydı şimdi bir işçimizin alacağı 35 bin lira yerine 150 bin 18 lira alacaktı. Çalmak masumane olur, hırsızlık yapmışlar.

2008'den sonra bu oran yüzde 38'e düştü. Bakın yoksullaşmanın nedeni bu. Siz bunu ne kadar artırırsanız artırın emekliler yine yoksul kalacak."

"MECLİS BUNUN HESABINI SORMALI"

Emekli aylıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bülbül, şu sözleri söyledi:

"Bir başka sorun; en düşük emekli aylığı 10 bin liraya geldi. 2024 yılı bütçesinde personel harcamaları için 2.8 trilyon ücret ayırılmış. 2023 yılında personel harcamasına ayrılan ücret 975 bin lira yani 3 kat artırılmış. 2023 yılı bütçesindeki personel harcamalarına baktığımızda ne olması gerekirdi? Emekli aylıklarının en düşük 22 bin 500 lira olması gerekiyor. Neden olması gerekirdi? Çünkü siyasi iktidarın hazırladığı kendi bütçesine göre olması gerekiyor. Meclis bunun hesabını sormalı."

"AKP İKTİDARI YASAYI DEĞİŞTİRDİ, İNSANLARIN YAŞAM KALİTESİNİ GASP ETTİ"

AKP'nin bütçe harcamalarını eleştiren Bülbül, "Buradaki en büyük sorun şu; siyasi iktidarın nereye ne şekilde harcama yaptığını ve hangi kalemlerde aktarma yaptıklarını tespit edemiyoruz. Bu, otoriter ve totaliter rejimlerde olur. Özellikle siyasi iktidar, yaşlılığı ve emekliliği ortaya koydu. Yasayı değiştirdiler, yaş haklarını yükselttiler. İnsanların emekliliklerini çaldılar. Ne oldu? AKP iktidarı yasa değiştirdi. İnsanların refah düzeyini, yaşam kalitesini gasp etti." ifadelerini kullandı.


Haber Kaynağı : 12punto

Anayasa bütçe Duran Bülbül Ekonomi Emekli iktidar