Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İYİ Partili Yılmaz: Merkez Bankası başkanının ilk enflasyon sunumunda eşine az rastlanır olay yaşadık

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay yaptığı açıklamalarda göreve geldiklerinde ekonomideki tahribatın çok büyük olduğunu itiraf etti. Başkan yardımcısından gelen bu açıklama sonrası İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz'dan çarpıcı bir yorum geldi.

İYİ Partili Yılmaz: Merkez Bankası başkanının ilk enflasyon sunumunda eşine az rastlanır olay yaşadık

Akçay, görevi devraldıktan sonra yaptığı açıklamalarda önceki süreçlerde yaşanan kopuklukların ekonomik olarak kötü sonuçlar doğurduğunu belirtti.

İYİ Partili Yılmaz da gelen bu itiraf gibi açıklamanın ardından yaşanan durumun sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu söyledi ve yapılan açıklamalar üzerinden şu tespitlerde bulundu:

Yeni başkanın ilk enflasyon raporu sunumunda eşine az rastlanır bir olay yaşadık.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, göreve geldiklerinde çok büyük bir tahribatla karşılaştıklarını ve sistemin çalışmadığını net bir şekilde açıkladı. Burada cevabını herkesin bildiği birkaç soruyu hatırlatmak isterim.

1. Bu tahribatı bilerek, isteyerek yapanlar/yaptıranlar kimlerdi? 

Cevap: AK Parti iktidarı

2. Mevcut tablonun baş sorumlularından eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu şu an hangi görevde bulunuyor? 

Cevap: BDDK Başkanı

3. Açıkladığı verilere kimsenin güvenmediği TÜİK’de kadro ve yöntem değişikliğine gidildi mi, şeffaflık sağlandı mı? 

Cevap: Hayır

Birçok ismin aksine Haziran 2023’deki atamalardan hemen sonra Merkez Bankası Başkanlığı’na yapılan atamanın yanlış olduğunu ve kötü sonuçlar doğuracağını söylemiştim.

Çünkü atanan kişinin para politikası üzerine ne bir eğitimi ne de merkez bankacılığında bir gün iş tecrübesi vardı. Daha kötüsü kamu görevine uygun olmayan biriydi.

Bu atamayı yapanlar eğer vazifelerini yapıp biraz araştırsalardı bu kişinin bu görev için doğru seçim olmadığını bilirlerdi. 

Şimdi aynı sorumluluk ve vatanseverlik duygularıyla açıkça uyarmak istiyorum: Bu hikayenin sonu iyi değil. Yıl sonu yüzde 36’lık enflasyon hedefini TÜİK bile tutturamayacak, hatta yaklaşamayacak. Enflasyon ile etkili mücadele için beklentilerin başarılı şekilde yönlendirilmesi şarttır ama onun için insanların size ve kullandığınız/açıkladığınız verilere güvenmesi lazım.

MERKEZ BANKASI BAŞKAN YARDIMCISI CEVDET AKÇAY'DAN AÇIKLAMA

"Bizim şu an içinde çalıştığımız sistemde, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti mevduat faizi linki kopmuş, politika faizi enflasyon linki kopmuş, faiz kur linki kopmuş durumda"

Akçay, şöyle devam etti: "Biz yedi aydır kopan linkleri tekrar ihdas ediyoruz. Bu bağlar tekrar ihdas edilecek. Veriler birikecek. Alan verileri kullanacaksınız, modelleme yapacaksınız. Oradan da 36’dan 38’e çıkma ihtiyacı duyacaksınız, çok zor. Modelleme bilen arkadaşlar beni çok iyi anlayacaktır ki bu çok zor ve hatta imkânsıza yakın."

Yüzde 36 hedefine ilişkin "İddialı ama erişilebilir bir hedef" diyen Akçay, "Enflasyonu aşağı indirmekte ve enflasyon beklentilerini düzeltmekte iddiasız ve rahat ulaşılır bir hedeften çok daha iyidir. Biz, yaptığımız şeyin doğruluğuna fena halde inanıyoruz" ifadelerini kullandı.


Haber Kaynağı : 12punto

banka Başkan BDDK Cevdet Akçay Enflasyon iktidar İYİ Parti Merkez Bankası