Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Kademeli emeklilik nedir? Meclis'ten geçer mi? Uzmanlar 12punto'ya değerlendirdi

Erken Yaşta Emeklilik (EYT) 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girdi. EYT hakkını 1 gün ile kaçıranlar ise "kademeli emeklilik" için taleplerini dile getirmeye devam ediyorlar. Peki kademeli emeklilik nedir? Şartları nelerdir? Uzmanlar kademeli emeklilik için ne düşünüyor? İşte ayrıntılar...

Kademeli emeklilik nedir? Meclis'ten geçer mi? Uzmanlar 12punto'ya değerlendirdi

Ezgi SİVRİTEPE - 12punto.com.tr

Erken Yaşta Emeklilik (EYT) düzenlemesinden faydalanamayanlar için kademeli emeklilik tartışılan bir konu. Peki kademeli emeklilik nedir? Şartlar neler ve kimler faydalanabilir?

Kademeli emeklilik, 9 Şubat 1999 tarihinden öncesini kapsayan EYT'yi bir gün veya birkaç ayla kaçıranlar için gündemden düşmüyor. 

ŞARTLARI NELER?

Kademeli emeklilik, 2000-2008 yılları arası sigorta girişi bulunanlar için belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıklarında kısmi olarak emekli olmalarını sağlamaktadır. SGK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'na kayıt olanlar için konuşulmaya devam ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan çalışma kapsamında, sigorta başlangıç tarihleri 1999 sonrası olanlar için kademeli emeklilik sisteminin onaylanması halinde 2000-2008 arası sigorta girişi olanlar, istenen koşulları sağladıkları takdirde emekli olabilecekler. Çalışmalar hakkında Bakan Vedat Işıkhan ise, "Staj sigortası ve kademeli emeklilik ile ilgili bir çalışmamız yok" ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Işıkhan'ın açıklamasına rağmen gündemden düşmeyen kademeli emekliliği SGK Uzmanı Emin Yılmaz ve Emeklilikte Adalet Derneği Başkanı Mihriban Uğurlu 12punto.com.tr’ye değerlendirdi.

“HAKLI TALEBİMİZDE KARARLIYIZ”

Mihriban Uğurlu, muhalefet partilerinin konuyla ilgili soru yönergeleri ve kanun teklifleri verdiklerinin altına çizerken, seçimi işaret ederek, “Çıkması beklenen bir torba yasası vardı çıkmadı. Sanırım seçimden sonra normal işleyiş devam edecektir” dedi.

Torba yasadan beklentilerinin olduğunu dile getiren Uğurlu, yasaya kademeli emekliliğin koyulup koyulmayacağını bilmediklerini ifade etti. Uğurlu, “Dernek olarak kademeli emeklilik için; Erken Yaşta Emeklilik’in (EYT) bitiş noktası olan 43 yaştan itibaren her işe giriş yılına ileriye doğru basamaklı bir kademe istiyoruz. Yani 2000 girişe 43; 2001 girişliye 44 olacak şekilde 54 yaşa kadar uzanan ve 54-55 olunca emeklilik hakkın artık son bulduğu bir emeklilik istiyoruz" cümlelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ve Bakan Vedat Işıkhan’ın açıklamalarına değinen Uğurlu, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 'şu an bir çalışma yok' dedi Cevdet Yılmaz’da aynı şeyi söyledi. 'Ancak bu olmayacak anlamına gelmez' diyerek kapıyı açık bıraktılar. Cumhurbaşkanımız, SGK’ya yönelik bir iyileştirme olacağını da söylüyor”  dedi.

Uğurlu son olarak, taleplerinde kararlı olduklarını ifade ederken, “Bir gün için insanlar 17 - 20 yıl fazla çalıştırılamaz. Şu anda emekli olan insanlardan biz hem yaşça büyüğüz hem de prim sayımız fazla” diyerek cümlelerini tamamladı.

“TÜRKİYE’DE HER ŞEY OLABİLİR”

SGK Uzmanı Emin Yılmaz, kademeli emeklilik için bir çalışma olmadığını ancak ilerleyen dönemde olmayacak anlamına gelmeyeceğini belirtti ve “Türkiye’de geçmiş dönemde 3 defa EYT yasasına benzeyen yasa çıktı ve emeklilik sistemine müdahale edildi. Şu an kademeli emeklilik ile ilgili erkeklerde 17 yıl kadınlarda 20 yıl ileriye öteleniyor. 2008 sonrasına ise bu yaş kritiği 65’lere kadar çıkıyor. Kademeli emeklilik ile ilgili sivil toplum örgütü var, demokratik olarak haklarını arıyorlar. Eşitlik ilkesi üzerinden onlarında emeklilik şartları ile ilgili özellikle yaştan bir düzeltme talepleri var. Şu an için tahmin etmiyorum çıkacağını çünkü ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kıstastan dolayı özellikle sosyal güvenlik sisteminden, aktif pasif dengesinden kaynaklı şu anki siyasi ideolojinin yapacağını tahmin etmiyorum ama burası Türkiye her şey olabilir” şeklinde konuştu.

Kademeli emeklilik bekleyenlerin prim günü için herhangi bir beklentisi olmadığını söyledi. Yılmaz, “Kademeli emeklilikle ilgili onlar anında bir emeklilik kıstası istemiyorlar. İstenen, 58-60 yaş kıstasıyla ilgili düzenleme istiyorlar. 2000’den sonra sizin sigortalı işe giriş tarihiniz otomatik olarak emeklilikle ilgili olan kriterleri belirliyor. Buradaki kriterlerle ilgili 65 yaşına kadar varan emeklilikler söz konusu. Buradaki grubun istemiş olduğu özellikle kadınlarda, 43 yaştan başlayıp 50 yaşa kadar gitmesi; erkeklerde ise 45 yaşından başlayıp 52 yaşa kadar gitmesi bekleniyor” ifadelerini kullandı.

“DEĞİŞİM OLACAĞINI SANMIYORUM”

Seçimin 16 Nisan’da açılacağını söyleyen Yılmaz, sosyal güvenlik ile ilgili torba yasalara ve özellikle emeklileri ilgilendiren yönetmeliklerin hayatımıza girdiğini ifade etti, “Kısmı emeklilik ile ilgili kısa vadede bir değişiklik olacağını zannetmiyorum. Kademeli emeklilik ile ilgili biraz uzun soluklu bir yarış olacağını tahmin ediyorum” dedi.  


Haber Kaynağı : Ezgi Sivritepe

EYT kademeli emeklilik EMADDER SGK Uzmanı Emin Yılmaz Mihriban Uğurlu