Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Kredi kartı borcu yüzünden yasal takibe alınanların oranında artış

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, bu yılın ilk dört ayında kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşenler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe alınanların sayısı yüzde 32,5 arttı.

Kredi kartı borcu yüzünden yasal takibe alınanların oranında artış

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle TL'nin alım gücü düşerken, geçim sıkıntısı çeken yurttaş çareyi kredi kartında buldu. 

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, geçen günlerde bireysel kredi kartı ve kredi borcu olup yasal takibe uğrayanların sayısında artış olduğunu açıkladı.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin Nisan 2024 verilerine göre, bu yılın ilk dört ayında kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe alınanların sayısı yüzde 32,5 arttı. Hem bireysel kredi kartı hem de bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe uğrayanların sayısı da yüzde 42,5 artarak 422 bin 650'den 602 bin 107'ye yükseldi.

KREDİ BORÇLARI 2 TRİLYON TL'YE YAKLAŞTI

Birgün'ün aktardığına habere göre: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) verileri de hem borç durumunu hem de takipteki alacak tutarının boyutunu ortaya koydu.

BDDK’nin verilerine göre yılbaşından bu yana toplam kredi borcu tutarı 2 trilyon TL’ye yakın arttı.

Kredi kartı borcu tutarı ise neredeyse ikiye katlandı. Toplam kredi borcu yılın ilk haftasında 11,6 trilyon liraydı. Bu tutar 1-7 Haziran haftasında ise 13,5 trilyon liraya yükseldi. Böylece sadece 6 ay içinde borç tutarı yaklaşık 2 trilyon TL arttı.

Yılın ilk haftasında 2,6 trilyon olan kredi ve kredi kart borcu tutarı ise 1-7 Haziran haftasında 3,1 trilyon TL’yi buldu.

Bunun 1,6 trilyon lirasını tüketici kredileri 1,4 trilyon lirasını ise bireysel kredi kartı borcu oluşturdu.

Tüketici kredisi borcunda ise zirve ihtiyaç kredilerinde oldu. İhtiyaç kredisi tutarı 1,1 trilyon lira oldu. Yasal takibe düşen alacaklardaki artış da dikkat çekici.

Toplam takipteki alacak tutarı 191,8 milyar TL iken 213,7 milyar TL’ye ulaştı. Buradaki en dikkat çekici artış da kredi kartlarında oldu.

Yılın ilk haftasında 16,04 milyar TL olan takibe düşen kredi kartı borcu tutarı 28,5 milyar TL’ye çıktı.


Haber Kaynağı : 12punto

kredi kredi borcu kredi kartı