Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
46,9529
Dolar
Arrow
40,1650
İngiliz Sterlini
Arrow
54,2935
Altın
Arrow
4333,0000
BIST
Arrow
10.225

Mayıs ayında süt ve yumurta üretimi gerilerken tavuk eti artış gösterdi

TÜİK’in yayınladığı son rapora göre, Mayıs 2025’te süt ve yumurta üretimi düşüş gösterdi ancak tavuk eti üretiminde dikkat çekici bir artış yaşandı.

Mayıs ayında süt ve yumurta üretimi gerilerken tavuk eti artış gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayına ait kümes hayvancılığı ve süt ürünleri üretim verilerini kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre, geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında tavuk yumurtası üretimi yüzde 13,5 düşerken, ticari süt işletmelerinin topladığı inek sütü miktarında da yüzde 2’lik bir azalma gerçekleşti. Buna karşın, tavuk eti üretiminde yüzde 11,7 oranında bir artış yaşandı.

Mayıs ayında, ülke genelinde tavuk eti üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,8 oranında artarak 241 bin 782 tona yükseldi. Aynı dönemde tavuk yumurtası üretimi ise yüzde 1,6 gerileyerek 1 milyar 526 milyon 665 bin adede düştü.

Ocak-Mayıs dönemine bakıldığında, tavuk eti üretimindeki artışın bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,1’e ulaştığı görüldü. Yumurtada ise ilk beş aylık dönemde toplam üretim yüzde 10,5 azaldı.

Süt sektörüne gelince, Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı 999 bin 348 ton olarak kaydedildi. Bu rakam, bir önceki ayın seviyesine kıyasla yüzde 1,9’luk bir yükselişe işaret etti. Ancak, içme sütü üretiminde düşüş gözlendi ve bir önceki aya göre yüzde 8,2 azalarak 131 bin 232 tona indi.

Aynı dönemde süt ürünleri üretiminde ise çeşitli artışlar yaşandı. İnek peyniri üretimi yüzde 2,3, ayran ve kefir üretimi ise yüzde 11,9 oranında yükseldi. Yoğurt üretimi yüzde 7,8, tereyağı ve sadeyağ üretimi ise yüzde 22,6 arttı. Ocak-Mayıs aralığında yıllık bazda en yüksek artış tereyağı ve sadeyağda yüzde 9,9 olarak kayıtlara geçti.

Uzmanlar, süt ve yumurta üretimindeki azalma ile tavuk eti ve süt ürünlerindeki artışların, sektördeki arz-talep dengesi ile maliyet unsurlarından kaynaklanabileceğine dikkat çekiyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Kümes maliyet Türkiye Türkiye İstatistik Kurumu yumurta
Wodo Network