Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Pandemi geçti ama etkisi hala devam ediyor: "Uzun" Kovid'in küresel ekonomiye zararı 1 trilyon dolar

Uzun Kovid’in dünya genelinde en az 400 milyon kişiyi etkilediği ve her yıl küresel ekonomiye yüzde 1 oranında bir maliyet yüklediği tespit edildi.

Pandemi geçti ama etkisi hala devam ediyor:

Nature Medicine adlı hakemli dergide 9 Ağustos'ta yayımlanan bir araştırmada, daha önceki çalışmalardan yararlanılarak bu hastalığın küresel çaptaki etkisi masaya yatırıldı.

Araştırmacılar 2023 sonu itibarıyla dünyadaki yetişkinlerin yüzde 6'sı ve çocukların yüzde 1'inin, yani 400 milyon kişinin uzun Kovid'e yaklandığını tahmin ediyor. 

Çalışmaya Kovid-19'a birden fazla kez yakalanan kişilerin verisi dahil edilmediğinden, sayının aslında çok daha yüksek olduğu düşünülüyor. 

Hastalığın yarattığı mali yükü hesaplarken sağlık hizmeti masraflarını çıkaran ekip, uzun Kovid'in Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) ülkelerine yıllık 864 milyar ila 1,04 trilyon dolara mal olduğunu hesapladı. 

KÜRESEL EKONOMİK ZARAR 1 TRİLYON DOLAR

Uzun Kovid uzmanı araştırmacılar makalede şöyle yazıyor:

Mevcut tüm verilere dayanarak yapılan ihtiyatlı tahimine göre, uzun Kovid'in yıllık küresel ekonomik zararı yaklaşık 1 trilyon dolar, yani 2024 küresel GSYİH'sinin yüzde 1'i olabilir.

Bilim insanları bu tahmini, yaşam kalitesindeki düşüş ve işgücüne katılımdaki azalmalar üzerinden yapıyor. 

Yeni çalışmayı yürüten ekip uzun Kovid'in daha iyi araştırılması çağrısında bulunuyor. Çalışmaya göre uzun Kovid geçiren hastaların yalnızca yüzde 7 ila yüzde 10'u iki yılın arından tamamen iyileşiyor. 

Ayrıca uzun Kovid'in kalp, bağışıklık sistemi ve üreme de dahil "neredeyse bütün organ sistemlerini" etkilediği vugulanıyor. 

'DEVLET KURUMLARI KOVID YOKMUŞ GİBİ DAVRANMAYA CAN ATIYOR'

Araştırma ekibi hem hastalığın ardındaki mekanizmaların daha iyi öğrenilmesi hem de buna karşı yeni aşı ve ilaçların geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Makalenin başyazarı Ziyad Al-Aly "Bence devlet kurumları Kovid bitmiş ve uzun Kovid yokmuş gibi davranmaya can atıyor" diyerek ekliyor: 

Acil servis muayeneleri ve hastaneye yatışlar bu yaz keskin bir şekilde artmamış gibi davranmak çok daha hoş geliyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Kovid 19 Küresel ekonomi