Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Pepsi yıllar sonra Coca-Cola'yı tahtından etme yolunda

Wall Street analistlerinin değerlendirmelerine göre 2020 yılındaki tek bir gün haricinde rakibi Coca-Cola'nın şirket değerini geçemeyen PepsiCo'nun gelecek yıl lider konumuna gelmesi bekleniyor. Uzmanlara göre PepsiCo'nun en büyük avantajı atıştırmalık markaları oldu.

Pepsi yıllar sonra Coca-Cola'yı tahtından etme yolunda

PepsiCo piyasa değerine göre yirmi yıldan uzun bir süredir bu unvanı kesintisiz olarak elinde tutan rakibi Coca-Cola'nın karşısında ABD'nin en büyük içecek şirketi olma yolunda ilerliyor. Jefferies'den Kaumil Gajrawala'nın da aralarında bulunduğu Wall Street analistleri, PepsiCo'yu sektörün en dayanıklı şirketi olarak nitelendirerek satın alma notuyla değerlendirmeye başladı.

Gajrawala, hisselerin gelecek yıl yüzde 20'den fazla artarak 203 dolara yükseleceğini ve piyasa değerinin yaklaşık 279 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor. Bu da Coca-Cola için belirlediği 64 dolarlık hedef sonrası olacak yaklaşık 277 milyar dolarlık piyasa değerini aşacak.

15 MİLYAR DOLARLIK FARK

Cowen ve Goldman Sachs analistleri tarafından da piyasada yapılan bu çağrı gazlı içecek devleri için önemli bir geri dönüş anlamına geliyor: 2020'deki tek bir gün dışında, PepsiCo'nun değeri 2006'dan bu yana Coca-Cola'nın değerini geçemedi. Pazartesi günü yaklaşık 246 milyar dolar olan Coca-Cola'nın piyasa değeri PepsiCo'nun 15 milyar dolardan fazla üzerinde. 

GIDA MARKALARI FARK YARATTI

Coca-Cola, güçlü marka portföyü ve satış büyümesi rekoru nedeniyle uzun süredir en üst sırada yer alıyor. Ancak PepsiCo'nun Lay's patates cipsi, Doritos ve Quaker yulaf ezmesini içeren gıda işi önemli bir farklılaştırıcı haline geldi. Gajrawala, PepsiCo'nun Frito-Lay Kuzey Amerika bölümünün diğer ürünlerinden daha iyi performans göstermeye devam etmesini bekliyor. Bunun yanında Coca-Cola sadece bir içecek şirketi. 

Gajrawala müşterilere gönderdiği bir notta, PepsiCo için "Son yarım on yılda yapılan büyük yatırımlar sonuç veriyor ve geri dönüşlerin hızlanmasını bekliyoruz" diye yazdı. Şirketin son beş yılda operasyonlarını daha verimli hale getirmek, kapasitesini artırmak ve markasını inşa etmek için yaklaşık 60 milyar dolar yatırım yaptığının altını çizdi.

Analist, PepsiCo'nun pandemi sonrasında olduğu gibi zorlu ekonomik dönemlerde büyüme kabiliyetinden övgüyle söz etti. PepsiCo'yu, içecek ve ev ürünleri kapsamındaki şirketler arasında, önümüzdeki üç yıl içinde kazançlarını yüksek tek haneli veya daha iyi bir aralıkta artırması en muhtemel şirket olarak görüyor. Bu arada, Coca-Cola'nın mevcut değerlemesiyle ilerlemesi için sınırlı bir alan görüyor.

Coca-Cola Wall Street'te pek gözden düşmüyor ve bir ölçüye göre tercih edilen bir hisse senedi. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, satın al, tut ve sat tavsiyelerinin oranını gösteren konsensüs notu beş üzerinden 4,6. PepsiCo'nunki ise beş üzerinden 4,1. Her iki şirketin hisseleri de bu yıl yaklaşık yüzde 6 düşüş gösteren S&P 500 Temel Tüketim Malları Endeksi'nin performansının gerisinde kaldı. PepsiCo yaklaşık yüzde 7, Coca-Cola ise yaklaşık yüzde 11 değer kaybetti. Her iki şirket de Ekim ayında, diyabet ve obezite tedavisinde kullanılan bir ilaç sınıfı olan GLP-1 ilaçlarını alan kişilerin ürünlere olan ilgisini azaltacaklarına dair bahisler nedeniyle son bir yılın en düşük seviyelerine indi.


Haber Kaynağı : 12punto

ABD Amerika piyasa coco cola pepsi