Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

"Mükelleflerin siyasi iktidara, iktidarın da vergi mükellefine karşı daha duyarlı olması gerekiyor"

İktisatçı Prof. Dr. Duran Bülbül tecil faizi konusunda değerlendirmelerini 12punto.com.tr'ye anlattı. Bülbül, " Tecil faizinin politika faizini geçmesi demek vergi mükelleflerinin vergilerini ödeyemeyecek duruma gelmesi demek. Bankalar da kredi kullandırmadığı için bu durum küçük ve orta boyutlu işletmelerin iflas edeceği anlamına gelir" dedi.

Gizem Yaralı-12punto

İktisatçı Prof. Dr. Duran Bülbül'ün açıklamaları şu şekilde:

Siyasi iktidarın ekonomik krizde olduğunun bir göstergesi de tecil faizini %50 arttırmasıdır. Aslında tecil faizinin gerekçesi şudur, zorda olan mükellefleri politika faizinden daha düşük bir faizle borçlarının yapılandırması için getirilmiş bir kolaylık olmasına rağmen fiilen tecil faizi artık uygulanamaz hale gelmiştir.

Bunun anlamı şudur:

En  temel sorun şudur, ödeme güçlüğü içinde olan mükellefler vergilerini zamanında ödemeyen mükellef daha çok vergilerinin ödeme konusunda tecil faiz ödeyerek kendilerine ödeme kalaylığı sağalarlarken iktidar bu yolu san tecil faiz kararıyla bu ölü tıkadı. vergilerini zamanında  ödeme güçlüğü nedeniyle ödeyemeyen  mükellefler vergileri bir oto finansman olarak kullanırken bu durumdan faydalanıyamacaklar.  Siyasi iktidar bir yandan kredi vermiyor diğer yandan  tecil faizinin önünü tıkıyor. Şu an bir yandan gecikme faizini diğer yandan gecikme zammını dahil ödeyemeyen mükelleflere en önemli kolaylık olan devletin önemli bir teşvik unsuru  tecil faiziydi. Tecil  faizi ise artık fiilen uygulanamaz hale gelmiştir. Bu fiilen şudur, artık mükelleflerin tecil faizi yapmasının yolu kapanmıştır. Politika faizinin %35 olduğu yerde siz tecil faizini %36 yapıyorsanız bunun anlamı şu, siyasi iktidar git bankadan kredi al gel, benim tecil faizimi  kapat diyor. Bunun fiilen uygulanması mümkün değildir. Bunun diğer bir anlamı şudur, demek ki siyasi iktidar politika faizi artışına devam edecek. Bu %40'lara doğru gidileceği anlamına geliyor. Oysa biz aylar önce ekonomi yönetimine siyasi iktidara çağrı yapmıştık. Gelin döviz erimelerine bir son verin ve bir defaya da mahsus politika faizini %40 yapın demiştik. Ancak siyasetçiler bir kez daha döviz erimelerine faiz politikası aracıyla devam ediyor. Onun için şunu söylemek gerekiyor; ilerideki dönem bunun üzerine bir de yeniden değerli oranlarının artışı gelecek. Bu uygula vergi artışlarının devam edeceği, vergi oranlarının çok ciddi bir şekilde yükseleceği anlamına geliyor. Burada da önemli olan mükelleflerin siyasi iktidara işletmelerinin ve üretimlerinin önünü  tıkayan uygulamalara karşı baskı grubu olarak daha duyarlı olması gerekir .

 


Haber Kaynağı : Gizem Yaralı

piyasa