Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Savaş Türkiye ekonomisini etkileyebilir: İlk fatura denizyoluna kesildi!

İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi'nde süren çatışmaların piyasalara etkisi kendini gösterdi. Türkiye bu zarardan kısa vadede nasibini alabilir. Savaş bölgesindeki liman operasyonlarının aksaması ise Türkiye'nin dış ticareti için en önemli tehdit konumunu aldı.

Savaş Türkiye ekonomisini etkileyebilir: İlk fatura denizyoluna kesildi!

Rusya- Ukrayna savaşının ardından Gazze Şeridi'ndeki çatışmalar dış ticaretimiz için tehdit oluşturuyor. Türk Armatörler Birliği’nin bölgeden aldığı bilgiye göre, İsrail limanlarında şimdiden operasyonlarda gecikmeler başlarken İsrail denizde 80 km’ye varan bir güvenlik şeridi oluşturduğu için ülkeye gelen gemilerin bu mesafeden daha fazla karaya yanaşamıyor.

"NAVLUN BÜYÜK ORANDA ARTABİLİR"

Ekonomim'den Aysel Yücel'e konuşan Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Elif Uzuner, armatörlerin ‘bekle-gör’ modunda olduğunu belirterek, “Bu tip savaş durumlarında genellikle ilk zamanlarda işler yavaşlıyor ve bekleme sıraları çok artıyor. Savaşın süresinin uzaması halinde limanlar yine işlemeye başlıyor. Gemiler ve gemilerin yük boşalttığı limanlardaki alanlar genellikle bombalanmıyor ama bu o coğrafyanın savaş alanı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Dolayısıyla bölgeye gitmek isteyen gemi sayısı azalacak. Bu da navlunun büyük oranda artabileceğinin sinyalini veriyor” dedi.              

SURİYE VE LÜBNAN DA ETKİLENECEK

UTİKAD Denizyolu Çalışma Grubu Başkanı Cihan Özkal ise, bölgedeki durumun Suriye ve Lübnan gemi trafiğini de etkileyebileceğini ifade ederek şunları söyledi:

“İsrail’de Hayfa önemli bir aktarma limanı. Buraya gelecek yükler ve buradan gidecek yüklerle ilgili sıkıntı yaşanabilir. Sadece İsrail limanları değil ama Suriye ve Lübnan gemi trafiğini de bu etkileyecek” 

"FİLİSTİN'E GİDECEK YÜKLER DE SIKINTI YAŞAYACAK"

Türkiye’nin önde gelen armatörlük şirketlerinden Medkon’un Genel Müdürü Mahmut Işık, İsrail limanlarına her yıl yaklaşık 140 uğrak yaptıkları bilgisini verirken, savaşın bu hattaki taşımalarına etkisini şöyle özetledi: “Şu anda iki gemimiz İsrail limanlarında. İsrail sadece ikili ticaret için değil Filistin’e giden yükler için de önemli bir rota. Filistin’e tüm taşımalar İsrail üzerinden yapılıyor. Bölgeye giden gemilerin yanaşma konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşayacağı yönünde duyumlar alıyoruz. Limanlarda hareket hızlarının çok yavaşlaması bekleniyor. Özellikle buradan Filistin’e gidecek yüklerin çok sıkıntı yaşayacağı bildirildi.”

9 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

Türkiye’nin İsrail ve Filistin ile gerçekleştirdiği dış ticaretin toplam değeri 9 milyar dolara yaklaşıyor. Bu rakamın büyük bir kısmını İsrail’e yapılan ihracat oluşturuyor. 2022 yılında Türkiye’den İsrail’e yaklaşık 6,8 milyar dolarlık ihracat geçekleştirilirken, bu ülkeden Türkiye’ye 2,1 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Aynı dönemde Geçen yıl Türkiye’den Filistin’e yapılan ihracat 120,3 milyon dolar olurken, bu ülkeden yapılan ithalat ise yaklaşık 11 milyon dolar olarak gerçekleşti.    


Haber Kaynağı : 12punto

Gazze Limanı İsrail Filistin