Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Yıllık enflasyon yüzde 144’e dayandı

12 Punto Yazarı, Gazeteci-İktisatçı Meriç Köyatası, kendi ölçtüğü enflasyonu 12punto okurları için paylaştı ve TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerini 12punto.com.tr için değerlendirdi.

Yıllık enflasyon yüzde 144’e dayandı

Meriç Köyatası-12punto.com.tr

12 Punto Yazarı, Gazeteci-İktisatçı Meriç Köyatası, kendi ölçtüğü enflasyonu, Ekim ayı için yüzde 4.01, Ocak –Ekim dönemin 10 aylık enflasyonu yüzde 112.4, Ekim ayı itibarıyla son bir yıllık enflasyonu da yüzde 143.8 olarak açıkladı. 3 Kasım sabah 9.30’da bağımsız iktisatçılar grubu ENAG, saat 10.00’da TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı.

Meriç Köyatası, kendi enflasyonu ile ilgili olarak şunları belirtiyor: 

“Esasında herkesin, kendi tüketim sepetine göre kendine ait bir enflasyonu var. Türkiye gibi gelir dağılımının felaket derecede bozulduğu son iki yılda, toplumun genelini yansıtacak bir tüketim sepetini oluşturmak neredeyse olanaksız. TÜİK’in enflasyon sepeti bir yana, ölçümü konusunda kamuoyunda ciddi bir güven sorunu var. ENAG enflasyonu çok daha gerçekçi ölçüyor. Ama ENAG da enflasyonu TÜİK sepetine göre ölçüyor. ENAG enflasyonu ile TÜİK enflasyonu arasında 2 kat zaman zaman 3 kata yakın farklar oluşuyor. Benim ölçüm ise ENAG’ın bir tık üstünde. Bazı aylarda ENAG benden fazla çıkıyor. 

Benim sepetim ile TÜİK ve ENAG sepetleri arasında en bariz fark, gıda ürünlerinin ağırlığında. TÜİK’in sepetinde gıdanın ağırlığı yüzde 25 seviyesinde. Benim sepetimde ise gıda grubunun ağırlığı yüzde 35…

Gelir ve servet araştırmaları ile bilinen İngiltere Merkezli Oxfam’a göre gelir dağılımı bozuk ve yoksul Sahra altı ülkelerde gıda harcamalarının payı yüzde 40 seviyesinde. Son iki yıldır Türkiye’de orta sınıf kalmadı ve toplum iyice yoksullaştı. Bu nedenle ben de sahra altı ülkeler kadar değil ama yüzde 35 gıda ağırlıklı ve kendi tüketim alışkanlıklarıma uygun bir sepet oluşturdum. Elbette bütün toplumu kapsayacağı iddiasında değilim ama yüzde 25’lik gıda ağırlığını kullanan hesaplardan daha gerçekçi olduğunu düşünüyorum.”


Haber Kaynağı : Meriç Köyatası

ENAG araştırma 12Punto Enflasyon