Celal Şengör olası İstanbul depremi için 'ölmeyenler keşke ölseydik diyecek' demişti: Bilim insanları arasında deprem tartışması! Kim doğru söylüyor?
Prof. Dr. Osman Bektaş ve Dr. Ramazan Demirtaş, Celal Şengör’ün İstanbul depremiyle ilgili “Ölmeyenler keşke ölseydik diyecek” sözlerini eleştirerek, kaos senaryolarının bilimsel olmadığını söyledi. Uzmanlar, İstanbul’u büyük değil, orta büyüklükte bir depremin tehdit ettiğini vurguladı. İşte ayrıntılar...

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör’ün İstanbul için yaptığı 7’den büyük deprem uyarısı kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, Şengör’ün felaket senaryosuna iki önemli isimden eleştiri geldi. Prof. Dr. Osman Bektaş ve Dr. Ramazan Demirtaş, Şengör’ün açıklamalarının bilim dışı olduğunu ifade ederek, İstanbul’daki deprem tehlikesinin daha farklı boyutlarda ele alınması gerektiğini söyledi.

ŞENGÖR UYARDI: 'KEŞKE ÖLSEYDİK'
Celal Şengör geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, İstanbul’da 7’den büyük bir deprem beklendiğini vurgulamış, olası bir felakette şehrin ağır bir tabloyla karşılaşacağını dile getirmişti. Şengör, “Birkaç gün içinde şehirde açlık başlayacak, yağmalar yaşanacak, salgın hastalıklar çıkacak. Enkazlar uzun süre kaldırılamayacak, şehir ağır bir kokuya bürünecek. Ölmeyenler ‘Keşke ölseydik’ diyecek” ifadelerini kullanmıştı.

‘PARMAK HESABIYLA BİLİM YAPILMAZ’ ELEŞTİRİSİ
Dr. Ramazan Demirtaş ise Şengör’ün açıklamasına sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Bir harita paylaşarak, "Parmak hesabıyla deprem bilimi yapılmaz, ancak kaos yazılır" diyen Demirtaş, “100 bina çöker, 4 milyon insan enkaz altında kalır, İstanbul çökerse Türkiye diz üstü çöker, hayatta kalanlar keşke ölseydik diyecekler…” gibi ifadelerin bilimsel temelden yoksun olduğunun altını çizdi.

Demirtaş ayrıca, her 4.0 ve üzeri deprem sonrası Marmara depremiyle ilişkilendirilerek felaket senaryoları yazılmasının topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlar verdiğini belirterek, bu söylemlerin risk azaltma ve can kaybını önleme noktasında hiçbir katkı sunmadığını vurguladı.

'MARMARA'NIN TEHLİKESİ NETLEŞMİŞ DEĞİL'
Deprem biliminin ancak somut verilerle konuşabileceğini ifade eden Prof. Dr. Osman Bektaş da benzer bir eleştiride bulundu. Bektaş, Marmara’daki fay hatlarının özelliklerine dair pek çok belirsizliğin olduğunu dile getirerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sadece fay modelleri belirsiz değil, aynı zamanda her bir segmentin yıllık kayma hızı, deprem tekrarlanma aralıkları, geçen süreler net değil. Ortalama verilerle deprem tekrarlanma süresi belirlenemez. Marmara’nın deprem tehlikesi henüz çözümlenmiş değil.”

'İSTANBUL’U ORTA BÜYÜKLÜKTE DEPREM TEHDİT EDER'
Bektaş ayrıca, Şengör’ün “yaşayanlar yaşadıklarına pişman olacak” ifadelerinin bilimsel gerçeklerle örtüşmediğine dikkat çekerek, İstanbul için en büyük tehdidin devasa bir deprem değil, orta büyüklükte bir deprem olabileceğini kaydetti:

“Ana Marmara Fayı'nın bazı kısımları deprem enerjisi biriktiriyor, ancak sürünen ya da tam kayan kısımlar deprem enerjisi biriktirmez. Dolayısıyla İstanbul’u orta büyüklükte depremler tehdit edebilir.”

KAOS SENARYOLARI YERİNE BİLİMSEL ÖNLEMLER ÇAĞRISI
Her iki uzman da, deprem konusunda toplumda korku ve paniğe neden olacak kaos senaryoları yerine, bilimsel temellere dayalı önlemlerin konuşulması gerektiğini vurguladı.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Yandaş ROK'tan çok konuşulacak Fatih Altaylı iddiası

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi için geri sayım!

İşte Mourinho ve Okan Buruk arasında yaşananlar...

Aybüke Pusat sessizliğini koruyan Tolga Sarıtaş’tan tepki çeken hamle!

Erdoğan kiminle bayramlaşmadı?!..

Oyuncu Emre Canpolat'tan Yılmaz Erdoğan'a 'boykot' tepkisi

2 Nisan reyting sonuçları açıklandı! Dün en çok izlenen yapım ne oldu?

Asal Araştırma’dan çarpıcı anket: CHP zirvede farkı açıyor

Göstere göstere...

Fenerbahçe-Galatasaray derbisine kavga görüntüleri damga vurdu