Gençler arasında büyük tehlike: Görülme yaşı 15'e kadar düştü!
Gelişen teknoloji ve değişen yaşam alışkanlıkları, bel fıtığının artık sadece ileri yaşlarda değil, genç yaş gruplarında da görülmesine yol açıyor. Uzmanlar, bel fıtığı tanısı konulan hastalarda görülme yaşının 15’e kadar düştüğüne dikkat çekiyor.

Acıbadem International Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, gençlerde artan bel fıtığı vakalarının altında yatan nedenleri anlattı.
Özdemir, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 verilerine göre, 15 yaş ve üzeri bireylerde bel bölgesi rahatsızlıklarının görülme oranının yüzde 29,7 olduğunu belirtti. Ayrıca, 15-49 yaş arası kadınlarda yapılan bir çalışmada bel ağrısı yaşayanların yüzde 67,5’ine bel fıtığı teşhisi konduğu ifade edildi.
HAREKETSİZLİK VE YANLIŞ EGZERSİZ ALIŞKANLIKLARI RİSK YARATIYOR
Prof. Dr. Özdemir, gençlerde giderek yaygınlaşan hareketsiz yaşam tarzının bel fıtığının başlıca nedenlerinden biri olduğunu belirterek şu uyarıda bulundu:
"Tablet, telefon ve bilgisayar başında uzun süre hareketsiz kalmak, kambur ya da eğik pozisyonda oturmak omurgaya ciddi baskı yapıyor."

Özellikle gençler arasında popüler hale gelen ağırlık çalışmaları da risk taşıyor. Yanlış teknikle yapılan ağırlık kaldırma egzersizlerinin omurga sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çeken Özdemir, spor öncesi ısınmanın ve uzman desteğinin önemini vurguladı.
OBEZİTE, STRES VE SİGARA KULLANIMI DA ETKİLİ
Modern yaşamın diğer unsurları da bel fıtığını tetikliyor. Obezite, sürekli stres altında olmak ve sigara kullanımı, gençlerde bel fıtığını artıran diğer önemli faktörler arasında yer alıyor.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Bel fıtığı, omurlar arasındaki disklerin sinirlere baskı yapmasıyla ortaya çıkıyor. Ani ya da zorlayıcı bir hareket sonrası başlayan bel ağrısı, öksürme veya hapşırmayla artan ağrı, bacaklara yayılan uyuşma ve güçsüzlük gibi belirtiler, bel fıtığını işaret edebiliyor.
AMELİYATSIZ ÇÖZÜM MÜMKÜN
Toplumda yaygın olanın aksine, bel fıtığı hastalarının yalnızca yüzde 5-10’u cerrahi müdahale gerektiriyor. Kalan büyük çoğunluk, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve düzenli egzersizlerle sağlığına kavuşabiliyor.

Prof. Dr. Ferda Özdemir, erken teşhisin önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Egzersizler sayesinde omurgayı destekleyen kaslar güçleniyor, sinir baskısı azalıyor. Bu da ağrının büyük ölçüde hafiflemesini sağlıyor."
Ancak hatalı duruş, hareketsizlik ve bilinçsiz ağırlık kaldırma gibi alışkanlıkların devam etmesi durumunda hastalığın tekrarlayabileceğini de hatırlattı.
KORUNMAK İÇİN BUNLARI YAPIN
Bel fıtığından korunmak için uzmanlar şu önerilerde bulunuyor:
DÜZENLİ EGZERSİZ
Hareketsizlik bel fıtığının oluşmasında en önemli faktörlerden biri. Düzenli ve doğru egzersiz hareketleri ile hem vücudunuzu daha dinç tutun hem de bel fıtığından korunun.
DOĞRU OTURMA VE YÜK KALDIRMA TEKNİKLERİNE DİKKAT!
Gün içerisinde evde vakit geçiriyor ya da sürekli oturacağınız bir iş yapıyorsanız oturma şeklinize bir göz atmanızda yarar var.
Çoğu zaman fark etmeden yaptığımız bu düzensiz ve uzun süreli oturma pozisyonları da omurgamıza fazladan basınç uygulamamıza ve zamanla bel ağrılarına neden olabiliyor.

Yük kaldırırken de vücudunuza zarar verebilecek ağırlıkta eşyaları tek başınıza ve ani hareketler ile taşımaktan kaçının.
OMURGAYI DESTEKLEYEN KASLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ
Düzenli egzersizlerinize omurganızı güçlendirebileceğiniz hareketler ekleyerek omurga sağlığınızı koruyabilir, bu şekilde bel fıtığı gibi rahatsızlıklardan korunabilirsiniz.
KİLO KONTROLÜ VE SAĞLIKLI YAŞAM ALIŞKANLIKLARI
Vücut sağlığı için dengeli ve düzenli beslenmenin önemini artık hepimiz biliyoruz.
Vücut kitle indeksinizi ölçerek sorunlarınızı belirleyebilir, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinerek vücut dengenizi koruyarak eklem ve romatizmal hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalıktan korunabilirsiniz.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Erdoğan Marmaris’te kabineyi şekillendirdi

'ABD’de Erol Olçok’un nasıl öldürüleceği konuşuldu'

İran'ın balistik füzelerle vurduğu İsrail'den ilk görüntüler

BOP'a tamam mı devam mı?!

BEDAŞ İstanbul'da bugün elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri sıraladı

Gelinim Mutfakta 16 Haziran Pazartesi puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

Yerlikaya-Soylu çatışması yasa teklifine yansıdı: Birbirlerine tahammülleri yok

İsrail-İran savaşında yeni cephe

Resmî Gazete / 11-15 Haziran 2025

Kabine toplantısında Temmuz zammı gündemi...